La Bălţi se aşteaptă o duminică fierbinte. Va fi poliţia în stare să asigure securitatea? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22: 55) Codreanu: Punctul în această dezbatere va fi pus atunci când se va produce unirea.

Roşca: Confruntarea are caracter geopolitic. Se bat forţe mai mari decât cei din studiou.

Pascaru: Ca să sustragă atenţia cetăţenilor se organizaează aceste manifestaţii. Nu va fi o surpriză dacă la Bălţi vor fi ciocniri. Dacă domnii sunt unionişti, să facă activităţi culturale. Ei sunt provocatori. Noi la Bălţi vom merge ca observatori. 

(UPDATE 22:50) Roşca: De ce în Polonia niciun om treaz la minte nu spune că a pierdut teritoriu? Aceste dezbateri nu sunt discuţii intelectuale. Ele sunt la mâna inamicilor României şi a Moldovei. Mie scârbă de aceste discuţii de mulţi ani de zile. Dacă se pierde adeziunea la sol ideologia devine opacă, contraproductivă.

Codreanu: Nu poţi compara Polonia-Ucraina cu situaţiua Moldova- România.  

(UPDATE 22:45) Boţan: Etnic suntem aceiaşi, politic suntem diferiţi.

Codreanu: Am comandat un sondaj în România să vedem care sunt opţiunile cetăţenilor referitor la unire. Ca să nu fie discuţii că românii nu vor unirea. Vom avea cifre exacte.

(UPDATE 22:40) Boţan: Tancurile care le avem prin ţară ele sunt simbol al eliberării sau al ocupaţiei. Trei componente ale AIE au viziuni diferite. Dacă vă duceţi la Bălţi, o să vedeţi că cei de acolo percep marşul unioniştilor ca pe o provocare. 

Codreanu: Foarte mulţi ruşi au cetăţenie română, inclusiv domnul Dodon.

Roşca: Eu nu sunt nici unionist, nici antiunionist. Eu sunt cetăţean al RM. Trebuie să înţelegeţi care pot fi consecinţele reale inclusiv din punct de vedere juridic. Un cetăţean al unui stat nu poate fi loial în totalitate mai multor state. Situaţia este extrem de delicată în acest sens. Iată de ce eu nu am cetăţenia altui stat.

(UPDATE 22:35) Afanasiu: Faptul că se promovează ideea unionismului nu văd că ar dăuna politicii noastre naţionale. Noi ajungem şi ne bălăcim în lucruri nesemnificative. Noi nu ştim ce limbă vorbim. Trebuie să mergem din casă în casă şi să spunem oamenilor adevărul. Nu putem deveni o societate fără o temelie. Domnul Pascaru se consideră statalist. Ce are el cu bolşevicii?

(UPDATE 22:30) Roşca: Voiam să amintesc că există o deformare a românismului. Istoria trebuie să ne şi înveţe câte ceva. Conturul hărţii României a fost făcut dd influenţele externe.

Boţan: Dacă avem dragoste faţă de România trebuie să facem lucruri pe care să nu le regretăm. Problema este una prea-prea mare ca să fie abordată cu uşurinţă.

(UPDATE 22:24) Codreanu: Suntem în sec XXI. Noi nu forţăm unirea altfel decât cu voiţa poporului. 

Boţan: Sunt lucruri profunde la care nu am auzit niciodată ca unioniştii din Moldova să răspundă.

Afanasiu: Noi trebuie să oferim cetăţenilor posibilitatea să afle adevărul.

(UPDATE 22:19) Roşca: Noi avem obsesia cetăţii asediate. Ne agresează ruşii, ne agresează românii. 

Boţan: Dacă vor unire aceasta trebuie făcută astfel aceasta să nu fie contestată în interiorvorbim aici de ruşi, de găgăuzi, şi să nu fie contestată din exterior. Noi ştim că ea va fi contestată şi din exterior. Dorind unirea să o facă o dată şi pentru totdeauna, nu ca cea din 1918. Să o facă astfel încât să nu fie contestată.

(UPDATE 22:15) Roşca: Şi românismul şi moldovenismul sunt ideologii contraproductive în RM. UE se va destrăma foarte repede şi bine va face. Cine a spus că ne ducem în Uniunea Europeană. Eu nu vreau ca la Anenii Noi să stea tanbcurile ruseşti, iar la Ialoveni să stea tancurile NATO. 

(UPDATE 22:10) Roşca: Îi rog pe coechipierii noştri din această seară să fie calmi. Mie nu îmi este interesant să asist la cearta a doi adolescenţi.

(UPDATE 22:08) Pascaru: Sub lozinca voastră, cu Ardealul şi Ţara Românească, s-a dat foc la Parlament şi la Preşedinţie. 

(UPDATE 22:05) Codreanu: Modelul pe care vrem să îl urmăm este modelul german. Nu înţeleg de ce ne puneţi pe acelaşi picior cu contramanifestanţii. Noi ieşim în stradă cu tricolorul, paşnic. Noi nu chemăm la acţiuni violente. Nu spunem haideţi să aruncăm cu ouă, haideţi să blocăm drumuri.  Nu avem preferinţe de ordin politic. Oricine este binevenit alături de noi, şi Vitalia Pavlicenco, şi Mihai Ghimpu. Singura condiţie este să nu vină cu însemne de partid, doar cu tricolorul. 

(UPDATE 22:00) Boţan: "Acţiune 2012" afirmă că vor să sensibilizeze opinia publică. Pe de altă parte există alt curet statalist care spune aceasta este o ameninţare şi trebuie să recurgă la acţiuni de prevenire. Va fi nevoie de implicarea forţelor de ordine pentru a nu admite ciocniri. Exagerează şi unii şi alţii. Dacă ne referim la "Acţiunea 2012" atunci apare întrebarea: ei pe cine vor să sensibilizeze pe cetăţeni sau pe autorităţi? Percepţia mea este că în RM există vreo trei curente unioniste care se acuză reciproc. 

(UPDATE 21:55) Codreanu: Diferenţa dintre noi şi ei este că atunci când ei organizează marşuri noi nu ne implicăm. Noi când organizăm ceva de fiecare dacă avem astfel de reacţii.

(UPDATE 21:53) Afanasiu: Am fost martor la câteva acţiuni. Am văzut cum s-au comportat ei şi cum s-au comportat ceilalţi. Fiecare vine cu adevărul lui, cu ideea lui. Lasă-l să manifeste liber, fără a te implica în mod bădărănos aşa cum s-a întâmplat la Cahul. Nimeni nu a fost pedepsit. Nu e exclus ca la Bălţi să aibă curaj să fie şi mai grav. 

Pascaru: Dvs. sunteţi manipulaţi. Trăiţi cu ziua de azi.

(UPDATE 21:50) Codreanu: Nu putem vorbi despre românism ca pe un curent depăşit. Unirea cu România este un prim pas spre integrarea în UE şi NATO. Noi nu atentăm la legitimitatea statului, la integritatea lui. Noi informăm populaţia despre beneficii şi mergem acolo unde este nevoie, unde lumea este opulată. Noi aducem argumente. Noi am început cu Chişinăul. Am început cu câteva sute de oameni şi am ajuns la câteva mii de oameni în stradă. Este un val în creştere. Noi nu manipulăm aşa cum face dl Pascaru. 

(UPDATE 21:45) Roşca: Ultimii 25 de ani au arătat un lucru greu de contestat. Ambele ideologii şi-au arătat caracterul anacronic. Moldovenismul este o ideologie mai recentă. În toată perioada sovietică moldovenismul a fost ideologia regimului sovietic pentru acest spaţiu. Eu aş fi foarte bucuros dacă românismul s-ar promova mai mult cultural. Şi la Bucureşti şi la Moscova sunt suficiente forţe care privesc RM ca pe grădina soacră-mii pe care trebuie să o recuperez. În RM trecutul va fi intrepretat diferit. Trebuie să vedem care va fi efectul.   

(UPDATE 21:40) Codreanu: Pascaru minte când spune că marşul este plătit. Membrii Acţiunii 2012 se autofinaţează. Sunt oameni care finanţează şcoli, anumite evenimente de ordin cultural.

(UPDATE 21:37) Pascaru: Noi ştim că aceste marşuri sunt organizate şi deja plătite. De aceea ele nu pot fi anulate. Sunt doi cetăţeni români, printre care Doru Dendiu. De ce nu organizaţi un concert în Chişinău unde să spuneţi poezii?

(UPDATE 21: 35) Codreanu: Noi mergem la Bălţi pentru a organiza un marş unionist. Ceea ce ţine de provocări, noi suntem "Acţiunea 2012". De cealaltă parte sunt socialiştii, sunt cei de la "Voievod". Toţi sunt comunişti. Nu au o poziţie fermă. Noi nu o să facem niciun fel de provocare. Noi o să fim paşnici. Agresivi au fost ceilalţi. Sperăm că o să fie cel puţin la fel de bine ca la Cahul. În cazul în care vom fi agresaţi noi o să le răspundem cu flori.

Ora 21:30 Un nou Marş al Unirii şi un nou motiv de ceartă. De această dată la Bălţi. Organizatorii marşului, Platforma Civică Acţiunea 2012, susţin că acesta va avea loc, în ciuda poziţiei autorităţilor din nordul ţării. Şedinţa de judecată la care va fi discutată cererea Primăriei Bălţi de a interzice marşul de duminică, va avea loc mâine. Unioniştii afirmă că vor ieşi în stradă, chiar dacă vor fi întâmpinaţi cu proteste anunţate de tinerii ruşi, ucraineni, găgăuzi şi Garda tânără a socialiştilor.

Oricare ar fi scenariile, la Bălţi se aşteaptă o duminică fierbinte. Cel puţin, ambele tabere vorbesc despre provocările care se pregătesc la adresa lor. La ce să se aştepte bălţenii? Va fi poliţia în stare să asigure securitatea într-un aşa fel ca manifestaţiile să nu degenereze în violenţe? Cine are nevoie de toate acestea ciocniri? La aceste întrebări vor încerca să găsească răspunsul invitaţii emisiunii Fabrika.

Constantin Codreanu, reprezentantul Platformei Civice Acţiunea 2012;

Sergiu Afanasiu, jurnalist;

Iurie Roşca, politician;

Nicolae Pascaru, liderul mişcării de tineret "Voievod";

Igor Boţan, analist politic.

Lasă un comentariu

EMISIUNI PUBLIKA »