La Bălţi a fost lansată prima linie de asamblare a panourilor solare din ţară

Embed:

Prima linie de asamblare a panourilor solare din Moldova a fost lansată recent la Bălți. Secţia activează în cadrul unei întreprinderi din oraş. La prima etapă, vor fi confecționate o sută de utilaje, care treptat vor fi vândute în magazinele din țară. Afacerea a fost iniţiată printr-un grant oferit în cadrul Programului ONU pentru Dezvoltare Industrială și cu sprijinul Guvernului Poloniei.

Angajații întreprinderii au fost învățați în Polonia cum să producă aceste colectoare.

"Se pune ecranul din cupru și se îmbracă tuburile. Se verifică unghiul, se verifică cât este de drept, cât este de instalat corect toate elementele. Noi planificăm să producem la fel rezervoarele de apă pentru aceste colectoare și pompele pentru acest sistem", a declarat Ion Cojocari, directorul întreprinderii.

Fiecarea colector solar va putea fi folosit pentru încălzirea a o sută de litri de apă în cel mult șapte ore.

"În acest țevi se acumulează căldura. Prin ele trece agentul termic și căldura pleacă în boiler. Acolo se încălzește apa care este folosită de consumator", a spus Vladimir Rîjacov, tehnolog.

La asamblarea colectoarelor lucrează patru angajați din cadrul întreprinderii. Aceștia au creat și un utilaj pentru îmbunătățirea acestora:

"Noi am inventat și un element al nostru. Când verifici această harpă, rămâne presiune. Noi am inventat acest aparat cu care adăugăm presiune. Adică aerul scoate apa rămasă și randamentul de lucru crește".

Colectoarele solare produse în Moldova vor apărea în vânzare la sfârșitul lunii august. Prețul unei unități va fi de aproximativ 8.000 de lei. Pentru o familie din patru persoane vor fi necesare trei utilaje.

Materia primă necesară pentru producerea colectoarelor este adusă din Polonia. Suma grantului oferit pentru linia de asamblare a utilajelor este de 170 de mii de euro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu