La Bălți a fost deschisă Secția de Intervenție Timpurie pentru copiii cu tulburări de dezvoltare

Embed:
Copiii cu tulburări de dezvoltare până la vârsta de trei ani vor beneficia de asistență medicală gratuită, la Bălţi. Acolo a fost deschisă Secția de Intervenție Timpurie, în cadrul unui centru de reabilitare din oraş. Micuții vor fi ajutaţi de o echipă de specialişti, formată din logoped, chinetoterapeut, psiholog, pediatru și neurolog.

"Dacă vorbim de secția intervenție timpurie, atunci se lucrează în echipă. În principiu este diagnosticat copilul, se face o testare și fiecare specialist determină la ce nivel de dezvoltare este copilul la acea etapă", a declarat Nina Manea, medic logoped.

"Este important lucrul cu familia, să le explicăm părinților că copilul lor are o problemă, care poate deveni foarte serioasă dacă nu se vor lua măsuri", a spus Irina Popova, psiholog.

"Toate serviciile care la noi erau tradiționale erau axate pe ajutorul nemijlocit al copilului serviciul dat e axat nu doar pe copil dar pe familie", a zis Valeriu Slobodeanu, medic-șef.

Copiii cu întârzieri în dezvoltare şi părinţii lor vor fi direcționați la secție de medicii de familie din localitate. Cei mai gravi vor putea beneficia și de cazare pe parcursul unei luni.

"Suntem foarte bucuroși că s-a deschis, s-au găsit finanțatori și în sfârșit copilașii vor beneficia de multe servicii pe care noi din păcate nu putem să le oferim."

Deschiderea secției a post posibilă grație suportului financiar acordat de ONG-ul "Copil Comunitate Familie", care a alocat peste 400 de mii de lei în acest sens.

"Cu cât mai repede intervenim în situații unei probleme cu atât sunt mai mari șansele de recuperare să dispară această problemă de dezvoltare", a menționat Liliana Rotaru, director CCF Moldova.

Secția de Intervenție Timpurie deschisă la Bălţi este a doua din țară. Prima a fost inaugurată în Chișinău.

"Deschiderea acestui centru, care este și un punct de referință pentru raioanele de nord, încă este insuficient. Ne propunem să avem asemenea centre în fiecare raion", a declarat Boris Gâlca, secretar general de stat la Ministerul Sănătăţii.

De serviciile secției de la Bălți vor putea beneficia copii din 11 raioane din nordul țării.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu