La Bălţi a fost deschisă o Zonă Economică Liberă

Embed:

Zona Economică Liberă Bălţi, lansată miercuri, a fost constituită într-un timp record pentru Moldova şi promite să atragă cele mai mari investiţii. Se pare că reţeta succesului este existenţa unei companii mari, care pune în mişcare atât autorităţile, cât şi alţi investitori.

Astfel, ZEL de la Bălţi are deja cinci agenţi economici rezidenţi. Cel mai mare dintre aceştia este compania Draexlemeier, care are circa 1300 de angajaţi şi fabrică diverse cabluri pentru gigantul automobilistic german BMW. Doar 10 la sută din angajaţi sunt din localitate, restul fiind aduşi cu transportul companiei din satele şi raioanele învecinate.

După ce a obţinut de la autorităţi facilităţile oferite de Zona Economică Liberă, şi anume scutirea de impozite, Draexlmeier va construi încă o uzină, cu investiţii de 20 de milioane de euro. Aceasta va fi dată în exploatare în luna octombrie 2010 şi va oferi alte patru mii de locuri de muncă. Potrivit reprezentanţilor companiei, salariul mediu al unui angajat este de aproape patru mii de lei, iar anul viitor fondul de salarizare se va ridica la 300 de milioane de lei şi va depăşi chiar bugetul municipiului Bălţi. Reprezentanţii zonei susţin că aceasta are mai multe avantaje de infrastructură.

Vasile Şoldan, manager ZEL Bălţi, afirmă că Zona Economică Liberă din Bălţi este singura din Moldova, care activează pe teren propriu. Restul arendează terenul de la stat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu