La 96 de ani o bătrână din Ungheni realizează lucrări impresionante doar cu o croșetă și o bobină de ață

Embed:

Mânuieşte cu măiestrie croşeta, chiar dacă mâinile nu o prea mai ascultă, iar vederea o dă de gol. O bătrână de 96 de ani din satul Costuleni, raionul Ungheni, şi-a dedicat toată viaţa croşetatului şi nu poate renunţa la această pasiune, în pofida vârstei înaintate. Lucrările sale sunt adevărate opere de artă, dar nu le face pentru a le vinde, ci pentru a le dărui celor dragi. 

Acum 83 de ani, Vera Ciubotaru a luat pentru prima dată croşeta în mână, iar de atunci nu a mai lăsat-o.

"Îmi era dragă şi făceam şi eu. Torceam, ţeseam cum era moda atunci", a spus pensionara Vera Ciubotaru.

Deşi sănătatea o cam dă de sminteală, bătrâna spune că nu poate renunţa la această îndeletnicire.

"Greu, nu văd, numai cu jumătate de ochi văd. Nu pot să stau degeaba oleacă culcată, oleacă aşă nu pot şedea mult", a spus pensionara Vera Ciubotaru.

Cea mai mare bucurie a femeii este atunci când primeşte în dar o bobină cu aţă.

"A terminat aţa şi nu avea cu ce să lucreze şi şedea aşa posomorâtă. Da eu mai aveam nişte bobine de acestea. Da zic nu mai am trebuie să mă duc să cumpăr. Vin într-o dimineaţă da ea o prins a bate din palme şi aşa bucuroasă şi a zis ce bucurie mi-ai făcut că mi-ai adus aţa şi am ce lucra", a afirmat nepoata Elena Chirinciuc.

Toate lucrările pe care le realizează le oferă cadou, de obicei rudelor.

"Nouă ne-a făcut multe croşeturi, feţe de masă chiar şi straiste de acestea de pus legume, cartoafe, pui ceapă, usturoi. Şi apoi veneam şi mă întreba ce îţi mai trebuie măi Petrică", a spus nepotul Petru Chirinciuc.

Apropiaţii îi sunt recunoscători bătrânei pentru grija pe care le-o poartă în toţi aceşti ani.

"A ţinut la noi tare mult, ne-a ajutat. Am făcut toţi casă, casele se lipeau cu lut, cu balegă, cu opilcă la toţi o fost", a spus nepotul Ion Chirinciuc. 

"Străbunica mea este o femeie foarte activă. Mereu când vin la ea lucrează. Mai vin la ea o mai ajut ceva şi mă mai învaţă să împletesc şi eu", a spus strănepoata Andreea Apostol.

Vera Ciubotaru are 10 nepoţi şi 18 strănepoţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu