L-au acuzat pe Igor Dodon de trădare de patrie, apoi i-au devenit parteneri de alianţă. Coaliţia ACUM-PSRM, creată sub îndrumarea lui Kozak

Embed:

L-au acuzat pe Igor Dodon de trădare de patrie, pentru intenţia sa de federalizare a Republicii Moldova, dar după alegeri i-au devenit parteneri de alianţă. Vorbim despre deputaţii blocului ACUM, care şi-au încălcat propriul angajament şi, sub îndrumarea lui Dmitri Kozak, au făcut coaliţie cu socialiştii.

Maia Sandu şi Andrei Năstase au uitat şi de faptul că l-au învinuit atât pe Dodon, cât şi PSRM-ul de finanţare externă. Astfel, aşa numita Alianţă Kozak a fost acuzată de la bun început că face jocul Moscovei şi pune în pericol parcursul european al ţării.

Blocul ACUM şi PSRM au format o alianţă, după ce pro-rusul Igor Dodon nu a reuşit să-l convingă pe Vlad Plahotniuc să accepte planul de federalizare a ţării, ticluit de vicepremierul rus, Dmitri Kozak. Fostul lider al democraţilor a refuzat să-şi pună semnătura pe document:

" - Noi, cu Kozak, ieri am mai stat și am făcut altă formulare care i-am dat-o lui Sergiu, formularea care e în loc de federalizare. Să-l scriem, băieții se vor așeza și-l vor traduce. - Eu scriu în rusă "statut special" - legislativ, executiv, partajarea responsabilităţilor, politic şi economic... Cam ca la găgăuzi. Poate chiar mai puțin"

CITEȘTE ȘI: PROBE VIDEO: IGOR DODON DICTEAZĂ PLANUL DE FEDERALIZARE A REPUBLICII MOLDOVA

Igor Dodon şi-a dat arama pe faţă şi a recunoscut că el însuşi primeşte bani de la ruşi pentru întreţinerea Partidului Socialiştilor. Aproape un milion de dolari lunar: 

"- Îl întreb pe Kozak ieri: am datorii la partid pe două luni. Ce să fac? El: voi preluaţi puterea şi lasă să vă dea. Eu zic: Cum, trebuie să-i cer lui Plahotniuc? El: Nu, îi spun eu. - Kozak?- Da. - Mi-e să-mi spună? Să dau bani pentru PSRM? - Da. Pentru întreținere, zic, ei bine, 800 – un milion pe lună".

CITEȘTE ȘI: PROBĂ VIDEO 3: Igor Dodon spune câți bani primea, lunar, din Rusia, pentru PSRM: 600-700 de mii de dolari, până la un milion

Politicieni, analişti politici, societatea civilă şi veteranii războiului de pe Nistru l-au acuzat de trădare de ţară şi i-au cerut demisia. La Procuratura Generală a fost depusă şi o sesizare ca acţiunile lui Dodon să fie investigate, aşa după cum ceruse chiar Maia Sandu, în august 2017.

"Să condamnăm şi să oprim acţiunile de trădare. Cetăţeanul Dodon Igor se identifică deschis cu interesele Federaţiei Ruse", a declarat Maia Sandu.

Anul trecut, pe când era în opoziţie, Maia Sandu vorbea despre pericolul federalizării.

"Numirea lui Kozak este un semn clar că se dorește revenirea la federalizare. Igor Dodon vorbește tot mai des și ne facem griji", a precizat premierul.

Din declaraţiile Maiei Sandu şi ale lui Andrei Năstase reiese că cei doi ştiau încă din februarie despre planul secret al lui Igor Dodon.

"Se urmăreşte federalizarea Moldovei şi anexarea ei unui spaţiu dominat în totalitate de Rusia", a menţionat Andrei Năstase. 

"Noi cerem tragerea la răspundere a lui Igor Dodon şi investigarea faptelor de corupţie, mită, contrabandă, uzurparea puterii de stat", a subliniat Maia Sandu.

CITEȘTE ȘI: PROBĂ VIDEO: Igor Dodon a insistat pe federalizarea Republicii Moldova

Se pare că declaraţiile au fost doar praf în ochi pentru alegătorii care i-au crezut şi i-au votat în 24 februarie. Peste trei luni, Blocul ACUM i-a iertat lui Igor Dodon toate păcatele şi a făcut alianţă cu PSRM. Creatorul spiritual al coaliţiei a fost vicepremierul rus, Dmitri Kozak, care s-a întâlnit cu socialiştii şi cei din blocul ACUM înainte de formarea alianţei. Peste câteva săptămâni, coaliţia a început să dea primele roade. Deputatul PPDA Andrei Năstase şi socialistul Vlad Batrîncea au votat pentru reîntoarcerea Rusiei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Năstase, care se declară proeuropean, a fost criticat vehement chiar și de colegii din Blocul ACUM.

"Trebuie să dea explicaţia şi motivația de ce au făcut-o, cum au făcut-o şi vrem să ştim şi noi motivația lor", a conchis Lilian Carp, deputat PAS.

"Vreţi adevărul? Eu nu aş fi votat", a spus Maria Ciobanu, deputat PPDA.

Şi ucrainenii au condamnat votul deputaţilor moldoveni, iar preşedintele Volodimir Zelenski i-a invitat să viziteze Donbassul, ca să înţeleagă ce pagube şi suferinţă a provocat agresiunea rusă în Ucraina.

"Îi invit pe toţi în Donbass ca să vadă câtă suferinţă a adus acest război", a declarat preşedintele Ucrainei.

Loialitatea faţă de Rusia a fost demonstrată şi de ministrul Apărării, Pavel Voicu, care a declarat la Moscova că Rusia este un aliat de încredere al Moldovei. Ulterior, omologul său rus a venit la Chişinău, la invitaţia lui Igor Dodon. În cadrul vizitei, Serghei Şoigu a propus distrugerea muniţiilor ruseşti de la Cobasna şi a dat asigurări că Rusia va oferi toată susţinerea tehnică necesară. Însă, analiştii politici consideră că Moscova vrea astfel să aducă echipament şi personal militar suplimentar în Transnistria.

Ulterior, autorităţile ruse au anunţat că îşi doresc un acord de colaborare cu Moldova în domeniul apărării.

"A venit cu această propunere domnul Şoigu, cu această idee ca să fie elaborat un astfel de plan", a menţionat Igor Dodon.

Totodată, Guvernarea de la Chişinău discută cu ruşii despre acordarea unui statut juridic special pentru stânga Nistrului. Despre asta a vorbit vicepremierul pentru Reintegrare, Vasilii Șova, cu reprezentantul Rusiei în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Serghei Gubarev.

Recent, într-un interviu pentru presa din Germania, Igor Dodon a vorbit despre oferirea unei "autonomii foarte puternice" regiunii transnistrene. Deşi Dodon spunea că îşi va prezenta conceptul colegilor de coaliţie, documentul aşa şi nu a ajuns nici la Guvern, nici la Parlament. Comentatorii politici, dar şi juriştii consideră că atribuirea unei autonomii largi regiunii transnistrene, despre care vorbeşte Igor Dodon, nu este altceva decât o intenţie camuflată de a pune în aplicare planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova.

"Grav este faptul că Dodon, primit acum în saloanele selecte ale Europei, promovează federalizarea Republicii Moldova, federalizare căreia Vladimir Putin i-a schimbat numele. Aceasta se numește azi 'autonomie puternică pentru Transnistria", a subliniat Petru Bogatu, jurnalist.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu