Kuzmin la conferinţa de adio: Ştiu expresia "La botul calului". Dacă nu pleci din ospeţie, atunci e "Kaput-ul calului"

Embed:

Valeri Kuzmin, care timp de 4 ani şi 8 luni a fost ambasador al Federaţiei Ruse la Chişinău, va părăsi Republica Moldova în ajunul vizitei vice-premierului rus, Dmitri Rogozin. Noul ambasador, Farit Muhamedşin, va sosi la Chişinău mai târziu. 

În cadrul conferinţei de presă de adio, Valeri Kuzmin nu a renunţat la stilul care l-a consacrat şi a făcut mai multe declaraţii controversate. Diplomatul a criticat prestaţia presei, care, potrivit lui, a denaturat deseori mesajul său. Totodată, Kuzmin s-a arătat nemulţumit de faptul că în şcolile din Moldova elevii studiază cursul Istoria Românilor.

"Cursul reprezintă o culegere de fapte istorice neargumentate, care cultivă o atitudine neprietenoasă faţă de ruşi şi Rusia, şi în special faţă de Rusia contemporană. Astfel a fost deturnat sensul unor noţiuni. Desigur, putem spune bancuri, precum că cea mai puternică armată din lume este cea românească, care cu nemţii a ajuns la Stalingrad, iar cu rusii la Berlin. Dar noi educăm o nouă generaţie, iar acest lucru implică responsabilitate", a spus Valeri Kuzmin.

Ambasadorul nu a ezitat să-şi etaleze cunoştinţele de limba română.

"Cu toţii apreciem bunătatea şi ospitalitatea moldovenilor. Şi este foarte importantă şi utilă expresia: "La botul calului". Şi dacă nici atunci nu reuşeşti să pleci din ospeţie, atunci e "Kaput-ul calului", a adăugat diplomatul.

Valeri Kuzmin a fost numit ambasador al Federaţiei Ruse în Republica Moldova în 2007. Mandatul său a expirat în noiembrie 2011, dar el a rămas în funcţie până în prezent. În ianuarie, conducerea Partidului Liberal a cerut autorităţilor Rusiei revocarea lui Kuzmin din cauza declaraţiilor acestuia în privinţa incidentului tragic din zona de securitate, atunci când un soldat rus din trupele de menţinere a păcii a împuşcat mortal un civil. Valeri Kuzmin va fi înlocuit de Farid Muhamedşin.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu