Kroll va prezenta o nouă strategie de recuperare a banilor furaţi din cele trei bănci

Embed:

Reprezentanţii companiei Kroll vor veni la Chişinău, la sfârşitul acestei luni, pentru a prezenta o strategie de recuperare a banilor furaţi din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Anunţul a fost făcut, astăzi, de către guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

Aceasta a mai spus că băncile comerciale din ţară au terminat anul cu un profit mai mare şi că au suficiente lichidităţi pentru a oferi credite.

Sergiu Cioclea a declarat că experţii care vor veni la Chişinău vor prezenta o listă a ţărilor din care pot fi recuperaţi banii.

"Am înţeles de la ei că au suficiente să spunem materiale pentru a propune o strategie de recuperare. Am înţeles că la sfârşitul lunii februarie vor veni cu un proiect a strategiei de recuperare", a spus guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea. 

Guvernatorul s-a referit şi la situaţia din sistemul bancar. Potrivit lui, băncile din Moldova au finalizat anul 2016 cu un profit de 1,5 miliarde de lei, cu 30 la sută mai mult decât în 2015.

De asemenea, şeful BNM a menţionat că instituţiile financiare au suficiente lichidităţi pentru creditare şi că vor fi create condiţii pentru a spori numărul împrumuturilor.

"Noi credem că astăzi în piaţă, peste şase miliarde de lei sunt bani disponibili imediat. Capacitatea de creditare a sistemului moldovenesc este mare şi înseamnă că nu este numai o problemă de ofertă, este o problemă şi de cerere", a spus guvernatorul BNM. 

Conducerea Băncii Naţionale afirmă că va continua să întreprindă acţiuni pentru a întări sistemul bancar.

"Principalul scop este să identificăm, să monitorizăm şi să validăm acţionarii din sistemul bancar moldovenesc. Este anevoios sunt foarte mulţi acţionari individuali. Apoi vom face controale depline, exahaustive, la toate băncile până la sfârşitul anului", a menţionat Cioclea. 

Şeful BNM a menţionat că la unele instituţii financiare, precum Victoriabank, verificările s-au încheiat şi urmează să fie realizat un raport în acest sens.

Totodată, au început verificări şi la MoldovaAgroindbank.

Iar la începutul lunii ianuarie a fost prelungită cu trei luni perioada de supraveghere specială a Moldindconbank, pentru a soluţiona blocajele din partea unor acţionari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu