KROLL 2 A STÂRNIT POLEMICI. Maia Sandu şi Ilan Şor şi-au adus acuzaţii reciproce

Embed:

Raportul Kroll 2 a stârnit polemici dure între liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi primarul oraşului Orhei, Ilan Şor.

Preşedintele PAS a scris pe o reţea de socializare că, potrivit raportului, Ilan Șor este cel care a implementat schema de fraudare a sistemului bancar din ţara noastră. Potrivit ei, decizia de garantare a creditelor de urgență pentru Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, luată de Guvernul condus atunci de Iurie Leancă, ar fi permis creşterea datoriilor instituţiilor financiare. 

Iurie Leancă susţine că, în 2014, a fost găsită singura soluţie pentru a evita criza în sistem.

"Tot felul de "prieteni" şi neprieteni, critici, mari specialişti în domeniul bancar s-au lansat imediat în tot felul de speculaţii, în tot felul de manipulări, aceasta garanţie nu are alternative, că în ultimile 30 de ani Guvernele au procedat exact în aceeaşi manieră în 140 de cazuri", a spus vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă.

La rândul său, Ilan Şor a declarat, într-un comunicat de presă, că Maia Sandu a început să simtă brusc o antipatie puternică față de el din momentul în care ambii au devenit lideri de partide. Șor a menţionat că situaţia era alta în perioada când ea făcea parte din echipa de guvernare liberal-democrată a lui Vlad Filat.

"Vreau să aduc sincere mulțumiri Maiei Sandu pentru votul în susținerea acordării garanțiilor de stat la cererea Băncii Naționale. Acest vot a ajutat deponenții și a prevenit o criză financiară. Deși acum îi pare rău, Maia Sandu a făcut o treabă bună atunci când a ridicat mâna și a votat," a concis Şor.

În acelaşi timp, comentatorii politici menţionează că prin aceste acuzaţii, Maia Sandu încearcă doar să-şi spele imaginea. Jurnalistul Victor Nichituş se întreabă de ce liderul PAS a votat pentru acordarea garanţiilor de stat, dacă este întruchiparea inocenţei şi singura luptătoare pentru adevăr.

"Atunci când era membră a guvernului Leancă, Maia Sandu ne asigura că garanția era pentru siguranța deponenților, în prezent, liderul PAS susține că acordarea acesteia nu a fost legală. Când spunea adevărul?", se întreabă Nichituș.

La rândul lor, liberalii au declarat în plenul Parlamentului că insistă pe publicarea raportului integral şi în limba română.

"Fracţiunea Partidului Liberal îşi exprimă nemulţumire şi indignare pentru faptul că Banca Naţională a dat publicităţii raportul Kroll doar în limba engleză şi sinteză. Noi, fracţiunea Partidului Liberal cerem să fie dat publicităţii raportul în întregime", a spus deputat PL, Mihai Ghimpu.

Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, a declarat pentru un post TV că publicarea sintezei raportului Kroll 2 este o realizare semnificativă şi este nevoie de efort pentru a termina această investigaţie, care ar putea dura mai mulţi ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu