Klaus Iohannis: România sprijină cu tot ce este posibil aspirațiile europene ale Republicii Moldova

România sprijină cu tot ce este posibil aspirațiile europene ale Republicii Moldova şi rămâne un partener de încredere. Declarația aparține președintelului României, Klaus Iohannis, care a participat la Iași la manifestările organizate de autoritățile locale pentru a marca 157 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor.

În discursul său ținut în fața celor prezenți, Iohanis a menționat: "Suntem la câțiva kilometri de frontiera cu Republica Moldova și cred că este un moment potrivit pentru a ne îndrepta gândurile către frații noștri de peste Prut. Istoria și limba comune contribuie la consolidarea identităţii şi solidarității dintre statele noastre. Vă asigur că România sprijină cu tot ce este posibil aspirațiile europene ale Republicii Moldova şi rămâne un partener de încredere."

PUBLIKA.MD amintește că astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), act înfăptuit la București de Adunarea Deputaților într-o clădire a Bisericii de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 sau "Unirea Mică" este considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. După ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, la 24 ianuarie/5 februarie, este ales și domn al Munteniei. Țelul comun a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu