Klaus Iohannis a promulgat legea privind împrumutul pentru Republica Moldova

Embed:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, Legea privind acordul de împrumut în valoare de 150 de milioane de euro către Republica Moldova, amânat iniţial de şeful statului, scrie romaniatv.ro.

Iohannis a transmis, în noiembrie 2015, spre reexaminare Parlamentului legea privind acordarea asistenței financiare rambursabile pentru Republica Moldova, considerând că aceasta nu este oportună, deoarece la Chișinău nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere cu UE.

Plenul Camerei Deputaților a decis ulterior respingerea cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pe ratificarea acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova și adoptarea legii cu amendamente. Deputații au luat decizia cu 252 voturi "pentru".

Comisia pentru buget a propus respingerea cererii de reexaminare și adoptarea legii cu amendamente.

Potrivit raportului, se ratifică Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România în calitate de împrumutător și Republica Moldova în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 euro, semnat la Chișinău la 7 octombrie 2015, așa cum a fost completat prin schimbul de scrisori între prim-miniștrii României și Republicii Moldova, din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din 5 februarie 2016.

"Suntem în procedură de lucru, acum Miniştrii de Finanţe, atât din Moldova, cât şi de la Bucureşti au schimb de informaţii necesare, suntem în procedura de deblocare a primei tranşe care reprezintă 60 de milioane de euro. Odată ce vom avansa cu schimbul de informaţii imediat vom primi acest împrumut", a declarat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu