"Kim Jong-un vrea război" ONU a condamnat ultimul test nuclear efectuat de Coreea de Nord

Embed:

Liderul nord-coreean Kim Jong-un vrea război. Declaraţia îi aparţine ambasadorului Statelor Unite la ONU, Nikky Haley, care a condamnat dur testul nuclear pe care Phenianul l-a efectuat acum două zile. Diplomatul a cerut Consiliului de Securitate cele mai dure sancţiuni posibile împotriva Coreei de Nord.

"Războiul nu este niciodată un lucru pe care Statele Unite şi-l doresc. Nu vrem asta, dar răbdarea ţării mele nu este nelimitată. Doar cele mai puternice sancţiuni pot rezolva problema pe cale diplomatică", a declarat ambasadoarea americană la ONU, Nikky Haley. 

Necesitatea unor noi măsuri ferme împotriva regimului de la Phenian a fost subliniată şi de reprezentanţii Franţei şi a Marii Britanii.

"Franța cere de la Consiliul de Securitate un răspuns rapid, ferm și unit", a spus ambasadorul Franței la ONU, Francois Delattre. 

"Consiliul de Securitate trebuie să condamne acest test și întregul program nuclear al Coreei de Nord", a spus ambasadorul Marii Britanii la ONU, Mattew Rycroft.

De partea cealaltă, Moscova susţine că părţile implicate în conflictul nord-coreean nu trebuie să se lase copleșiți de emoții și să acţioneze în mod calm și echilibrat. Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a pledat pentru un dialog pentru rezolvarea crizei.

"Solicităm tuturor părților interesate să se reîntoarcă imediat la dialog și negocieri, deoarece acesta este singurul mod de a soluționa problemele legate de peninsula coreeană, inclusiv de programul nuclear", a spus ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. 

Puterea bombei cu hidrogen care a fost testată duminică de Coreea de Nord a fost de aproximativ 50 de kilotone. Agenţia meteorologie din Coreea de Sud susţine că explozia a provocat un seism de aproape 10 ori mai puternic decât cel de la precedentul test nuclear.

Potrivit agenției oficiale de presă din Coreea de Nord, bomba testată poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală.

Ieri, mulţi oficiali din domeniul apărării din Coreea de Sud au avertizat că Phenianul pregăteşte lansarea unei rachete balistice intercontinentale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu