Kievul face o nouă ofertă de plată pentru gazul rusesc. Gazprom-ul urmează să-şi prezinte reacţia

Embed:

Ucraina şi-a făcut publică oferta pentru a beneficia de gaze ruseşti la iarnă. Astfel, Kievul este gata să plătească livrările trimestriale în avans şi să achite o parte din datoria sa. De asemenea, Ucraina a convenit că UE va fi garant în cazul încheierii unui acord cu Rusia.

Şeful executivului de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a declarat că ţara sa poate să plătească 1,45 miliarde de dolari imediat, iar alte 1,65 miliarde de dolari până la sfârşitul anului.

Kievul vrea un preţ de 378 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze până la sfârşitul anului 2014 şi 365 de dolari pentru primul trimestru al anului viitor.

Gazprom este gata să livreze Kievului combustibil la preţul de 385 de dolari pentru o mie de metri cubi. Anterior, Moscova insista ca Ucraina să plătească o datorie de 4,5 miliarde de dolari.

Delegaţia Gazprom a renunţat la negocierile trilaterale în problema gazelor, desfăşurate la Bruxelles, şi a revenit la Moscova. Şeful companiei, Aleksei Miller, a declarat că partea rusească va reveni la tratative imediat ce partenerii vor avea ce să le ofere. 

În luna iunie, Rusia a sistat livrarea de gaz natural către Ucraina.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu