Kievul a acceptat organizarea alegerilor locale anticipate în Donbass, însă cu anumite CONDIŢII

Embed:

Kievul a acceptat organizarea alegerilor locale anticipate în Donbass, însă a impus anumite condiţii. Acestea urmează să aibă loc în conformitate cu legislaţia Ucrainei, ceea ce înseamnă că în cursă vor fi admise toate partidele politice.

În plus, Kievul insistă să preia controlul asupra unui segment de frontieră cu Rusia de 400 de kilometri. Aceste aspecte se regăsesc într-un acord semnat la Minsk şi denumit "formula Steinmeier", pentru că a fost elaborat de actualul preşedinte al Germaniei, pe atunci ministru de Externe.

"Alegerile locale pot fi organizate doar în conformitate cu legislaţia Ucrainei. Aceasta nu pot avea loc atât timp cât acolo există mitraliere, iar graniţele trebuie să fie ale noastre", a menţionat Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Totodată, Vladimir Zelenski a precizat că regiunile separatiste vor primi statut special, valabil până în 31 decembrie, dar numai după ce reprezentanţii OSCE vor declara că scrutinul din estul Ucrainei a fost unul liber şi democratic. Oficialul a dat asigurări că o lege în acest sens va fi formulată cu minuțiozitate.

"În această lege nouă nu se va trece nicio linie roșie și nu va fi nicio capitulare", a precizat preşedintele Ucrainei.

Astfel, autorităţile de la Kiev au convenit cu liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk asupra retragerii trupelor ruseşti din estul Ucrainei, începând cu săptămâna viitoare. Deşi comunitatea internaţională susţine că aceste acorduri sunt un pas important pentru soluţionarea conflictului izbucnit în 2014, naţionaliştii ucraineni cred că, astfel, Kievul cedează în faţă Moscovei, şi au organizat un protest în piaţa Maidan. Manifestanţii au ţinut în mâini pancarte cu mesajul "Nu capitulăm" şi au aprins torţe.

Totodată, fostul preşedinte al Radei Supreme de la Kiev, Andrei Parubii, susţine că "formula Steinmeier" reprezintă un mod de dezmembrare a ţării. De cealaltă parte, Moscova a salutat semnarea Acordul de la Minsk, după a doua încercare. Deocamdată, nu a fost stabilită data alegerilor locale anticipate din estul Ucrainei.

De la izbucnirea conflictului din Donbass şi-au pierdut viaţa peste 13 mii de oameni, iar aproximativ un milion şi jumătate de persoane şi-au părăsit locuinţele.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu