KGB-ul REÎNVIE! Kremlinul elaborează o amplă reformă a serviciului de securitate

O amplă reformă a aparatului de securitate al Federației Ruse este în curs de elaborare, potrivit ziarului Kommersant, care citează ''multiple surse guvernamentale", fiind vorba de un minister identic cu fostul KGB, la care se adaugă și puterea de a controla cum sunt instrumentate dosarele speciale de cercetare penală, scrie Digi24.ro.

Până la alegerile prezidențiale din 2018, se intenționează înființarea Ministerului Securității Statului (MGB), care va funcționa pe structura Serviciului Federal de Securitate (FSB), la care se vor adăuga Serviciul Federal de Pază a Granițelor (FSO) și serviciul de Informații Externe (SVR), adică exact cele trei foste direcții principale care alcătuiau KGB-ul.

Reforma planificată nu se va mărgini doar la reînființarea unui super-serviciu de securitate. Sursele Kommersant afirmă că va afecta și organele de cerecetare penală, în sensul în care Comitetul Rus de Cercetări (SKR), organism sub autoritatea directă a președintelui, creat în 2011 cu scopul creșterii eficienței procesului de instrumentare a dosarelor penale, va fi diolvat în Procuratura Generală.

Funcțiile Ministerului pentru Situații Speciale (MCS), care coordonează toate serviciile de asistență și intervenție în caz de accidente și dezastre naturale, vor fi împărțite între Ministerul Apărării și Ministerul de Interne.

Cea mai semnificativă modificare în noua arhitectură de securitate este cea potrivit căreia nou-înființatul Minister al Securității Statului va primi competența de a instrumenta dosarele de cercetare penală, de ''importanță deosebită'', și de a exercita controlul asupra modului în care alte instituții își desfășoară activitatea în dosarele la baza cărora au stat informații furnizate de noul super-serviciu.

Printre motivațiile oficiale ale planificatei reforme este aceea că va duce la creșterea eficienței cu care sunt conduse serviciile secrete, precum și la combaterea corupției din serviciile speciale și din Procuratură, mai notează publicația moscovită Kommersant.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu