Kazahstan a sărbătorit Anul Nou persan Nowruz şi venirea primăverii (VIDEO)

Mii de persoane au sfidat temperaturile scăzute din Kazahstan pentru a sărbători miercuri, 21 martie, Anul Nou persan Nowruz şi venirea primăverii, în cel mai pur stil kazah, scrie agerpres.ro.

Prin dansuri, concerte, spectacole de luptă Kurash şi alte activităţi pentru cei mari şi cei mici, capitala Kazahstanului a urat bun venit Anului Nou persan, fără să lipsească nici tradiţionalul preparat al sărbătorii - supa Noruz-Kozhe -, care a fost împărţită participanţilor la celebrări.

Acest preparat tradiţional de Nowruz se face din şapte ingrediente care simbolizează cei şapte stâlpi ai vieţii pentru kazahi: creştere, noroc, fericire, bogăţie, sănătate, înţelepciune şi bun augur.

Peste 40 de iurte, corturile tradiţionale nomade din Asia centrală, au fost instalate în diferite locaţii din Astana în semn de omagiu adus tradiţiei nomade a ţării.

"Este sărbătoarea primăverii, a renaşterii. Aşteptam această sărbătoare cu bucurie", a declarat preşedintele ţării, Nursultan Nazarbayev, după ce a asistat la un concert la Centrul Congreselor din Astana, instalat pe amplasamentul Expo 2017.

Sărbătoarea Nowruz, cu o tradiţie de peste 3.000 de ani şi inclusă de UNESCO pe lista Patrimoniului cultural al Umanităţii în 2016, a fost interzisă în perioada Uniunii Sovietice, dar a fost restaurată oficial în 1991 prin decret prezidenţial.

Anul Nou persan se sărbătoreşte în marea parte a Asiei centrale şi occidentale, din regiunile kurde din Irak şi Turcia până în Azerbaidjan, Iran, Kârgâstan, Tadjikistan şi Afganistan, printre altele.

Nowruz este sărbătorit în aceeaşi zi cu echinocţiul de primăvară, în 21 martie. Această tradiţie îşi are originile în zoroastrism, cea mai veche religie a omenirii. Evenimentul este celebrat de peste trei sute de milioane de oameni din mai multe ţări. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu