Kaspersky: Rusia, țara cea mai afectată de atacul informatic din ultimele două zile

Mai multe bănci din Rusia au fost ținta unui atac cibernetic masiv, iar sistemele informatice ale companiei naționale ruse de căi ferate sunt de asemenea afectate, au anunțat sâmbătă unele dintre aceste instituții, informează EFE citată de Agerpres.

Compania rusă Kaspersky, specializată în securitate informatică, susține că, dintre cele peste 100 de țări lovite de atacurile informatice care au început vineri, Rusia este țara cea mai afectată. Kaspersky susține că este vorba despre un atac ce exploatează o vulnerabilitate detectată în sistemele de operare.

Europol a descris incidentul informatic din ultimele două zile ca fiind "fără precedent".

'Am constatat o expediere masivă către bănci a unui program malware (...), dar resursele instituțiilor bancare nu au fost compromise', a precizat centrul pentru monitorizare și protecție cibernetică a Băncii Rusiei. Acesta a mai menționat că entitățile financiare ruse nu au suferit pagube, întrucât au fost avertizate de la jumătatea lunii aprilie despre la posibilitatea unor atacuri informatice și au fost instruite cu privire la metodele de protecție.

Același centru mai menționează că, la începutul lunii mai, toate băncile ruse au fost informare despre amenințarea unui "cobalt strike", un tip de virus diferit de cel 'ransomware' aflat la originea recentului atacul cibernetic masiv la nivel mondial.

La rândul ei, compania națională rusă de căi ferate RZhD a anunțat că sistemele ei informatice au fost atacate parțial de un virus de tipul 'WannaCry', dar atacul nu a perturbat traficul feroviar și în prezent se lucrează pentru 'eliminarea virusului și actualizarea sistemelor antivirus'.

Ministerul rus de Interne a confirmat la rândul său că sistemele sale informatice au fost afectate de atacul cibernetic.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu