Justiţia şi Poliţia, cele mai corupte instituţii din Moldova, potrivit Barometrului Global al Corupţiei 2013

Embed:

64 % din moldoveni consideră că fenomenul corupţiei a sporit în ultimii doi ani. Potrivit Barometrului Global al Corupţiei 2013,  2/3 din cei intervievaţi susţin că acest flagel este o problemă care afectează, în special, sectorul public.

Conform datelor sondajului, 64% din respondenţi susţin că instituţiile de stat sunt capturate de interese private. De asemenea, justiţia şi Poliţia sunt considerate cele mai corupte instituţii din ţara noastră, ele fiind urmate de Parlament şi partidele politice.

Potrivit sondajului, 55% din cei intervievaţi cred ineficiente eforturile guvernanţilor în combaterea corupţiei. 54% din respondenţi susţin că oamenii simpli pot contribui la lupta împotriva acestui flagel şi circa jumătate din ei sunt dispuşi să denunţe cazuri de corupţie. Totodată, 33% din respondenţi sunt gata să accepte preţuri mai înalte, dar să procure bunuri şi servicii de la companii necorupte.

Pentru a eficientiza combaterea, Transparency International - Moldova propune instituţiilor statului doua obiective: prevenirea capturării organelor de drept şi depolitizarea combaterii corupţiei, acestea devenind şi mai importante în apropierea alegerilor parlamentare.

În acelaşi timp, potrivit Barometrului Global al Corupţiei 2013, la nivel global, majoritatea populaţia lumii consideră că fenomenul corupţiei a sporit în ultimii doi ani. Însă, creşte şi voinţa de a lua măsuri împotriva acestui flagel.

Potrivit sondajului, fenomenul corupţiei este larg răspândit în toate colţurile lumii: 27 % din respondenţi au plătit mită în instituţiile publice în ultimul an, ceea ce atestă o creştere a fenomenului mituirii comparativ cu sondajele anterioare.

Conform datelor Barometrului, în 51 de ţări partidele politice sunt considerate cea mai coruptă instituţie. De asemenea, în multe ţări instituţiile abilitate de contracararea corupţiei şi altor infracţiuni nu se bucură de încrederea populaţiei. În 36 de ţări, Poliţia este văzută drept cea mai coruptă instituţie, în medie în lume 53 % din intervievaţii care au contactat poliţia, au plătit mită. Judiciarul, de asemenea, este în top-ul celor mai corupte instituţii în 20 ţări. În medie, 30 % din respondenţi care au soluţionat probleme prin intermediul acestuia au recurs la mită.

În cadrul BGC au fost intervievate 114 mii de persoane din 107 ţări.

 

 

 

 

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu