Justiţia moldovenească, sub microscop. Zeci de specialişti europeni îşi vor prezenta expertizele

Embed:

50 de experţi europeni vor veni la Chişinău pentru a evalua instituţiile din sectorul justiţiei. Declaraţia a fost făcută de către şeful Legislativului, Adrian Candu în cadrul emisiunii Fabrika.

Acesta a mai spus că Uniunea Europeană îşi menţine sprijinul pentru modernizarea Republicii Moldova, dar se aşteaptă la maturitate din partea clasei politice de la Chişinău

Şeful Legislativului a spus că oficialii europeni au îndemnat partidele proeuropene de la Chişinău să găsească voinţă pentru depăşirea situaţiei actuale.

"Discuţiile, care le-am avut cu oficialii instituţiilor UE, în mare parte, au fost canalizate pe un subiect: găsiţi maturitatea în clasa politică, discutaţi, găsiţi soluţii, compromisuri, formaţi majoritatea parlamentară şi învestiţi un Guvern reformator", a spus speakerul. 

Andrian Candu s-a referit şi la împrumutul de 150 de milioane de euro din partea României: "Acţiunea preşedintelui Iohannis e mai mult o acţiune de tactică şi de reţinere, nu de refuz, autorităţile din România nu vorbesc despre refuzul de a oferi creditul, dar aşteaptă momentul în care se va forma Guvernul în Republica Moldova pentru ca creditul care vine să meargă inclusiv pe reforme nu doar pe un anumit consum. Acesta e mesajul pe care l-am primit de la Bucureşti."

Tot în cadrul emisiunii, şeful Legislativului a menţionat că, în scurt timp, la Chişinău vor veni aproximativ 50 de experţi europeni, care vor evalua instituţiile din sectorul justiţiei.

"Misiunea aceasta de justiţie începe acum, zilele astea, şi se va încheia la sfârşitul lunii martie, fiindcă urmează Curtea Supremă de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Procuratura Generală, CNA, CNI, deci o listă întreagă de instituţii, unde vor merge, vor verifica dosare, vor vedea structura instituţiei, legislaţie, absolut tot şi la sfârşitul acestei misiuni vor veni cu recomandări", a spus demnitarul.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, concluziile formulate în urma evaluării instituţiilor din sectorul juridic vor contribui la reformarea acestora.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu