Jurnalistul Victor Nichituş: Moldova e homo sovieticus. Să sperăm că cetăţenii se vor deştepta

Embed:

Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să contientizeze faptul că nu pot balansa la infinit. Uniunea Sovietică nu se mai întoarce, nu pot găsi mereU scuze, a venit timpul să se oprească. Este îndemnul jurnalistului Victor Nichituş, invitat la emisiunea EuroDicţionar cu Cristian Tabără. 

"În momentul în care o minoritate etnică, minoritatea rusă, ocupa funcţii de conducere pe timpul Uniunii Sovietice, memoria lor instituţională a conştientizat faptul că în momentul în care Republica Moldova a devenit independentă, suverană, noi ne pierdem anumite privilegii, ceea ce în timp s-a întâmplat. Din punctual lor de vedere, încearcă să se apere, şi cum se apără: în primul rând nu învăţ limba română, o înţeleg, dar nu vreu să-ţi răspund. Tu odată minoritarule, tu moldovean, cetăţean moldovean, erai odată minoritar în Uniunea Sovietică.

Eu am 25 de ani trăiţi în Republica Moldova, am venit la 25 de ani în Republica Moldova, am jumate de viaţă petrecută în Republica Moldova, s-a schimbat ceva - da. Şi s-a schimbat în bine - da, dar putea fi mai rapid, evident, dar e Moldova, dar e homo sovieticus.

Să sperăm totuşi că până la urmă cetăţenii Republici Moldova se vor deştepta şi vor conştientiza faptul că nu poţi balansa la infinit, nu poţi găsi mereu aceste scuze, propaganda, asumarea istoriei, aşa a fost, am făcut parte din Uniunea Sovietică şi aşa mai departe. Vine o vreme când trebuie să te opreşti", a declarat Victor Nichituş.

EuroDicţionar este duminică la ora 17:10 la PUBLIKA TV.

Ne găsiţi şi pe pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/eurodictionar

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu