Jurnalistul Petru Bogatu: PAS şi PPDA a ajuns la putere datorită Rusiei

Embed:

Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, le sugerează celor din Blocul "ACUM" că a venit timpul să-şi plătească datoriile.

Cel puţin asta susţine editorialistul Petru Bogatu, care spune că, în cadrul unei întrevederi cu directorul Agenţiei Relații Interetnice, Nicolae Radiţa, trimisul Moscovei în ţara noastră a lăsat să se înţeleagă că Rusia a ajutat PAS şi PPDA să ajungă la guvernare şi a venit timpul să se răsplătească pentru asta.

Mai exact, Vasneţov a cerut pe șleau Chișinăului să întărească prin lege statutul limbii ruse ca instrument de comunicare interetnică. Informaţia apare într-un comunicat de presă plasat pe Facebook de Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova.

"Este un amestec grosolan în amestecurile noastre interne şi e un semn că Moscova nu mai acţionează ca pe vremuri. Este un şantaj, dacă vreţi, adresat Guvernului Sandu: ori faceţi aşa cum credem noi de cuviinţă, ori vă conformați intereselor noastre, intereselor Rusiei, sau va trebui să vă luaţi catrafusele şi să plecaţi", a spus PETRU BOGATU, editorialist.

Jurnalistul Petru Bogatu susţine că solicitarea Moscovei i se pare nejustificată în contextul în care, recent, în Rusia a fost adoptată o lege prin care este anulată obligativitatea studierii limbilor naționale în şcoli. Cu alte cuvinte, copiii carelilor, mordvinilor, udmurților sau oseţilor vor trebui să învețe doar rusa.

"Rusia este o ţară în care, în general, nu se respectă limbile minorităţilor naţionale. Rusia nu are dreptul moral să ne înveţe să dea lecţii cuiva, nouă sau oricărui alt stat, pentru că ei promovează o politică de rusificare acerbă, brutală", a spus PETRU BOGATU, editorialist.

Declaraţiile ambasadorului Rusiei la Chişinău sunt criticate şi de PL. Într-un comunicat de presă, liberalii menţionează că nu există niciun temei legal pentru ca limba rusă să fie limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova, or prevederile acestei legi, adoptată încă în perioada URSS, au fost declarate de Curtea Constituţională ca fiind depășite şi care nu corespund realității.

Reprezentanţii Partidului Liberal susţin că asemenea declaraţii făcute de Oleg Vasneţov trebuie să fie taxate imediat de Ministerul de Externe şi de Guvern, pentru că reprezintă o ingerință în politica internă a Republicii Moldova, iar Rusia, în continuare, își promovează tezele sovietice și imperialiste și vede ţara noastră strict ca pe un stat vasal.

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu şi Andrei Năstase, dar şi ministrul de Externe, Nicu Popescu, nu au răspuns la telefon pentru a comenta declaraţiile.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu