Jurnaliştii străini scriu despre votul istoric de la ONU prin care cere Rusiei să-şi retragă trupele staţionate ilegal în regiunea transnistreană

Embed:

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite cere Rusiei să îşi retragă trupele staţionate ilegal în regiunea transnistreană, titrează presa internaţională. Este prima rezoluţie pe acest subiect adoptată de ONU, scriu jurnaliştii străini.

64 de ţări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Spania şi Italia au votat în favoarea proiectului de rezoluţie depus de Moldova, scriu ziariştii de la Radio Europa Liberă. Ei reamintesc că în jur de 1400 de soldaţi ruşi şi peste 21 de mii de tone de armament se află în continuare pe teritoriul Republicii Moldova.

Ucraina a fost una dintre ţările care au susţinut rezoluţia Moldovei adoptată de ONU, scriu cei de la Unian. Delegaţia ucraineană de la Naţiunile Unite face apel la Federaţia Rusă să pună în aplicare imediat prevederile documentului oficial şi să-şi îndeplinească obligaţiile internaţionale în cadrul procesului de soluţionare a conflictului din regiunea transnistreană, se mai arată în articolul publicat de jurnaliştii de la Unian.

Şi agenţia chineză de ştiri Xinhua scrie că Rusiei i se cere să îşi retragă militarii de pe teritoriul Moldovei, unde se află ilegal, deşi Moscova s-a angajat să îi retragă încă din 1999. Jurnaliştii chinezi subliniază că grupul operativ de trupe ruse nu face parte din misiunea de menţinere a păcii din regiunea transnistreană.

Rezoluţia propusă de Moldova a fost aprobată cu votul a 64 de ţări, scriu jurnaliştii de peste Prut. Digi24 preia un comunicat al ministerului român de externe, care salută adoptarea documentului în forul internaţional.

O lovitură pentru Rusia, titrează ziariştii de la Evenimentul Zilei, care prezintă pe scurt dezbaterile de ieri de la New York. Iar jurnaliştii de la România Liberă scriu că Rusia a votat împotriva rezoluţiei şi a solicitat examinarea acesteia la următoarea sesiune a Adunării Generale a ONU.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu