Jurnalist ucrainean: ACUM și-a încălcat promisiunea și a făcut alianță cu una dintre cele mai periculoase forțe politice pentru statalitatea Moldovei

Forțele de opoziție care au afirmat că nu vor semna vreun acord de colaborare nici cu Partidul Socialiștilor, nici cu Partidul Democrat, și-au încălcat promisiunea în fața alegătorilor și au făcut alianță cu una dintre cele mai periculoase forțe politice pentru statalitatea Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută de publicistul și jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov, într-un interviu pentru Europa Liberă.

"Vreau să reamintesc că principala promisiune a Blocului ACUM a fost să evite crearea unei coaliții cu forțe pro-ruse și pro-oligarhice. Blocul ACUM a încălcat această promisiune față de alegători", a subliniat jurnalistul ucrainean.

Totodată, Vitali Portnikov accentuează faptul că PSRM este foarte apropiat de cercurile politice din Rusia:

"Federația Rusă este ocupantul unui teritoriu al Republicii Moldova. Domnul Kozak este autorul planului Republicii Moldova care presupunea păstrarea de facto a controlului rus asupra regiunii transnistrene. Iar forțele de opoziție care au afirmat că nu vor semna vreun acord de colaborare nici cu Partidul Socialiștilor, nici cu Partidul Democrat, și-au încălcat promisiunea în fața alegătorilor și au făcut alianță cu una dintre cele mai periculoase forțe politice pentru statalitatea Republicii Moldova".

Portnikov declară că decizia soluționării acestei crize politice se află în înțelegerea de către cetățenii moldoveni a posibilității pierderii statalității, în cazul în care forțele politice ar acționa iresponsabil față de viitorul țării. 

"Scopul principal al cetățenilor ar fi să nu permită demontarea Republicii Moldova. Cu toții am văzut înregistrările în care și domnul Kozak, strâns legat de aceste personaje, și domnul Dodon care e dependent de acesta, nu-și ascund intențiile referitoare la viitorul statalității Republicii Moldova. Aceste intenții pot fi caracterizate foarte simplu - demontare a statalității Republicii Moldova. Dintr-un stat capturat, Republica Moldova peste câteva luni poate deveni un stat demontat", a punctat Portnikov.

Jurnalistul a mai subliniat faptul că atunci când mergi la compromis cu cei care pun la îndoială statalitatea, întotdeauna se ajunge la haos. 

"Politica este arta compromisului cu acele forțe care nu se luptă împotriva propriului stat.  În anii 2010-2014, la noi tot au fost politicieni care au mers la compromis cu domnul Ianukovici. Ei explicau că fără acest compromis e imposibil să construiești un stat. Apropo, acești politicieni nu erau într-un număr atât de mic, dar cu toții după 2014 au dispărut de pe scena politică, au pierdut încrederea cetățenilor. Promptitudinea lor de a merge la compromis cu forțe pro-ruse din societate și însăși cu Moscova a rezultat în sute de cadavre pe Piața Independenței din Kiev, cunoscut și ca Maidan, și în lansarea unui război dintre Ucraina și Rusia. Vă asigur că orice compromisuri anti-statalitate rezultă în vărsări de sânge și pierderea teritoriilor. Indiferent de intențiile nobile prin care le explică cei care merg la aceste compromisuri", a conchis Vitali Portnikov.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu