Jurnalist din Ucraina: Orice compromisuri anti-statalitate rezultă în vărsări de sânge și pierderea teritoriilor

Embed:

Compromisurile cu cei care pun la îndoială statalitatea ţării, întotdeauna duc la haos. Avertizarea a fost făcută de publicistul şi jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. El a mai adăugat că în câteva luni, alianţa lui Kozak, PSRM - ACUM, poate transforma Republica Moldova într-un stat demontat.

Portnikov a amintit că, între anii 2010-2014, şi în Ucraina s-a mers la compromis cu preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici, iar asta s-a terminat cu sute de morţi pe Maidan.

"Vă asigur că orice compromisuri anti-statalitate rezultă în vărsări de sânge și pierderea teritoriilor. Indiferent de intențiile nobile prin care le explică cei care merg la aceste înţelegeri", a spus jurnalistul din Ucraina, Vitali Portnicov.

Vitali Portnikov a mai adăugat că implicarea Rusiei în treburile interne ale Moldovei se simte acum mai bine ca niciodată. Cetăţenii moldoveni trebuie să înţeleagă că alianţa PSRM-ACUM a fost creată doar după ce Dodon s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Kozak şi a efectuat mai multe vizite la Moscova, în care i s-a spus cum trebuie să acţioneze.

"Nu e vorba despre o coaliţie internă. E una externă. Nimic nu le încurca să se înţeleagă mult mai devreme, au avut trei luni să o facă şi n-au ajuns la nicio înţelegere", a spus jurnalistul din Ucraina, Vitali Portnicov.

Jurnalistul ucrainean a mai adăugat că o mare dezamăgire pentru moldoveni este decizia blocului ACUM de a crea o alianţă cu PSRM. El susţine că politicienii din Ucraina care au recurs la astfel de gesturi, la scurt timp au dispărut de pe scena politică pentru că au pierdut încrederea cetăţenilor.

"În alianță cu acest partid au intrat forțe care anterior declarau că niciodată nu ar putea guverna împreună, desigur, poate trezi în mintea oricărei persoane care gândește mirare și chiar dezgust", a spus jurnalistul din Ucraina, Vitali Portnicov.

Războiul din Donbass a început în 2014, după ce separatiştii proruşi au asediat mai multe clădiri administrative şi apoi au proclamat Republicile Lugansk şi Doneţk. Potrivit celui mai recent raport al ONU, de la începutul conflictului din estul Ucrainei au murit aproximativ 13 mii de oameni, iar peste 30 de mii au fost răniţi.