Jurişti: Dorin Chirtoacă poate să semneze acte chiar şi în arest la domiciliu

Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă poate să semneze acte chiar şi în arest la domiciliu. O spune atât procurorul anticorupţie cât şi juristul instituţiei.

Asta după ce luni funcţionarii Primăriei Chişinău au anunţat că activitatea instituţiei este paralizată, pentru că a rămas fără conducere. Şi cereau anularea arestului la domiciliu a primarului, ca să-şi poată îndeplini atribuţiile. 

"Teoretic, legea nu-i interzice acum dumnealui să se semneze careva acte. Ştim cu toţii că dumnealui deţine semnătură digitală, dar iarăşi nu mă pot expune. Sunt anumite restricţii, condiţii pentru a aplica această semnătură digitală", a afirmat şeful Direcţiei relaţii juridice a Primăriei Chişinău, Valeriu Bogdan.

Şi şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari a declarat că Dorin Chirtoacă, cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în arest la domiciliu, nu are restricţii privind semnarea actelor. Contactată de postul nostru de televiziune, avocata învinuitului susţine că deocamdată nu ştie dacă Dorin Chirtoacă va face acest lucru.

"Nu este clară nici poziţia procuraturii, care ar fi în legătură cu acest aspect. Deci, când o să-mi fie clar sau vor înainta un demers sau ceva în legătură cu aspectul respectiv".

Astăzi, mai mulţi consilieri municipali s-au întâlnit, pentru a desemna un secretar interimar al CMC, după ce Valeriu Didencu a fost încătuşat şi plasat în arest pentru 30 de zile.

"Am avut o primă consultare cu câţiva dintre colegii noştri. Urmează să mai avem câteva consultări despre situaţia creată", a afirmat consilierul PL, Ion Ceban.

"Parcă am găsit consens cu toate fracţiunile din Consiliu, urmează să vedem detalii tehnice. Am discutat şi cu câţiva funcţionari, angajaţi ai Primăriei, care pot fi secretari ai Consiliului Municipal, dar dânşii nu doresc. Nu dau nume, am discutat cu trei persoane, care au mai fost şi anterior pe poziţia respectivă", a afirmat consilierul PPEM, Ruslan Codreanu.

"Noi, PSRM suntem gata să votăm pentru orice candidatură pentru ca lucrurile să meargă mai departe. Orice în sens că un funcţionar din cadrul Primăriei. Cealaltă parte legată de interimatul funcţiei este un subiect separat pe care v-am zis am agreat, cel puţin noi, ca să existe o persoană tehnică cel puţin pe această perioadă pregătim referendumul", a declarat consilierul PSRM, Ion Ceban.

PUBLIKA.MD aminteşte că, edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu, el este vizat în dosarul parcărilor cu plată. Secretarul Consiliului Municipal, Valeriu Didencu, a fost reţinut în alt dosar deschis pentru corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu