Jurist, despre decizia Guvernului cu privire la Aeroport: Republica Moldova va fi condamnată la CEDO

Embed:

Astăzi, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat Hotărârea privind concesionarea aeroportului. Prin abrogarea acestor hotărâri, Guvernul Republicii Moldova a dat dovadă de nihilism total în domeniu juridic. Drept consecință, va fi condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la proprietate, iar cetățenii vor fi obligați să plătească din bugetul național sute de milioane de euro celui care a furat miliardul.

De această părere este avocatul și profesorul universitar Teodor Cârnat, care anterior a fost membru al CSM şi consilier municipal în Capitală, ales pe listele Partidului Liberal.

"Stimați cetățeni, prin abrogarea acestor hotărâri, Guvernul RM a dat dovadă de nihilism total în domeniu juridic. Drept consecință, va fi condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la proprietate, iar cetățenii RM vor fi obligați să plătească din bugetul național sute de milioane de euro celui care a furat miliardul.

În anul 2013 eu am fost avocatul care a cerut prin instanța de judecată Buiucani să fie supuse controlului de legalitate aceste hotărâri și să fie obligat Guvernul să le anuleze, ca acte ilegale, după ce Curtea Constituțională nu a dorit să le declare neconstituționale. Instanțele de judecată controlate de fosta putere au confirmat legalitatea lor și, astfel avem un lucru judecat.

Guvernul, dacă avea noi probe în prezent, ce nu erau cunoscute în 2014, referitor la ilegalitatea hotărârilor menționate, era în drept să ceară revizuirea hotărârii, dar nicidecum abrogarea propriilor hotărâri fără temei juridic. Fiindcă în felul acesta dai peste cap valoarea lucrului judecat... încât și cei din Africa vor râde de RM, stat membru al Consiliului Europei", a scris Teodor Cârnaț pe pagina sa de Fascebook.

CITEȘTE ȘI: Guvernul a abrogat Hotărârea privind concesionarea aeroportului. Ce va urma (VIDEO)

PUBLIKA.MD amintește că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost concesionat în noiembrie 2013 de către compania Avia Invest, controlată de  Ilan Șor. Recent, firma a fost vândută familiei de bancheri Rothschild. Tranzacția a avut loc chiar dacă  Procuratura Generală a declarat că este imposibilă, pentru că a fost pus sechestru pe acțiunile companiei.

Recent, Avia Invest a anunțat într-un comunicat de presă că tranzacția a avut loc datorită implicării, inclusiv,  a ministrului Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, și a premierului Maia Sandu. Fostul premier Ion Sturza, fostul preşedinte Vladimir Voronin şi omul de afaceri Viorel Ţopa au cerut demisia lui Brînzan, nemulţumiţi de modul în care acesta gestionează situaţia din jurul aeroportului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu