Jumătate din moldoveni nu au acces la aprovizionare cu apă potabilă de calitate

Embed:

Aproape jumătate din populaţia Republicii Moldova nu are acces la sisteme îmbunătăţite de apă potabilă. Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, aprovizionarea cu apă potabilă a oamenilor este, în prezent, o problemă stringentă. Şi asta deoarece în mare parte, calitatea apei, nu corespunde normelor sanitare.

Datele Centrului Naţional de Sănătate Publică arată că apele subterane conţin mai multe substanţe în exces: nitraţi, fluor, sulfaţi. Potrivit autorităţilor, o situaţie nesatisfăcătoare la capitolul alimentaţie cu apă potabilă se atestă în oraşele Nisporeni, Străşeni, Hânceşti, Căuşeni, Teleneşti, Făleşti, Donduşeni. Şi asta din cauza neconformităţii calităţii apei şi stării sanitaro-tehnice deplorabile a sistemelor de apeduct.

Reprezentanţii Centrului mai spun că mai persistă dificultăţi privind calitatea apei din apeductele instituţiilor pentru copii. În prezent, în Republica Moldova funcţionează 53 de apeducte urbane, inclusiv 42 de apeducte alimentate din surse subterane şi 11 - din surse de suprafaţă. Din numărul apeductelor cu alimentare subterană, 83 la sută nu sunt conform normelor sanitare din lipsa zonei de protecţie sanitară.

Astăzi în lume este marcată Ziua Mondială a Apei, iar tema din acest an este apa şi securitatea alimentară. Cu această ocazie, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, atenţionează că trebuie sporită capacitatea de a folosi apa cu raţiune în agricultură, altfel, nu se va pune capăt foametei şi se va deschide uşa pentru o serie de alte probleme, inclusiv seceta, lipsa acută de alimente şi instabilitatea politică.

În opinia lui Ban Ki-Moon, investiţiile în infrastructura de apă, dezvoltarea rurală şi în resursele de apă ar trebui să fie esenţiale în garantarea durabilităţii alimentare şi a securităţii apei pentru toţi oamenii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu