Jumătate de secol de când este sărbătorită Ziua Aviației Civile. Curiozităţi despre zborul cu avionul

Embed:

Astăzi se împlinește o jumătate de secol de când este sărbătorită Ziua Aviației Civile. După cel de-al Doilea Război Mondial, oamenii au început să călătorească tot mai mult cu avionul, acesta fiind cel mai rapid dar și cel mai sigur mijloc de transport.

În fiecare zi, milioane de oameni zboară prin toată lumea, iar cifrele cresc anual. 

Potrivit datelor International Air Transport Association, doar în anul 2015, peste 3,5 miliarde de oameni au zburat cu avionul. Cei mai mulți călătoresc cu acest tip de transport în Statele Unite ale Americii, unde sunt înregistrați 600 de milioane de pasageri. Tot în Statele Unite, se află și cel mai aglomerat aeroport din lume.

Anul trecut, prin Aeroportul O'Hare din Chicago au trecut 77 de milioane de pasageri. Americanii au creat și prima linie de aviație civilă, în 1909, care a efectuat primul zbor dintre orașele St. Petersburg și Tampa din Florida. Iar europenii au putut călători pentru prima dată între orașele Folkestone și Ghent din Marea Britanie, în anul 1919.

Doar doi oameni puteau zbura cu avionul creat de britanici. Astăzi, într-o aeronavă încap aproximativ 100 de pasageri. Cel mai mare avion din lume a fost construit în Singapore. El are o capacitate de 522 de pasageri. În Moldova, prima cursă aeriană a fost înființată în 1926. Zborurile erau efectuate între orașele Chișinău și București. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu