Judecătorii sunt bucuroşi că vor avea salarii mai mari, dar nu vor ca lefurile să fie tăiate pentru erori. "Este prea de tot"

Embed:

Judecătorii sunt bucuroşi că le vor fi majorate salariile, dar nu sunt de acord să fie pedepsiţi cu banul pentru erori. Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie le sugerează, însă, colegilor săi să accepte regulile de joc. Ele intră în vogoare de la începutul anului viitor.

Maria Ghervas, de la Judecătoria sectorului Botanica al capitalei este magistrat cu o vechime de 26 de ani. Ea spune că salariul de 4.600 de lei este insuficient pentru a-şi întreţine familia.

"Nu o să vorbim de cât primim acum. Principalul este ca acest salariu să asigure judecătorului independenţa financiară", a declarat Maia Ghervas.

Şi dacă majorările sunt salutate de toţi judecătorii, cu totul alta a fost reacţia când au aflat că vor fi pedepsiţi cu banul pentru abateri. Guvernul propune ca salariile să le fie tăiate pentru anumite devieri disciplinare.

"Este prea de tot. Munca judecătorului este apreciată şi trebuie remunerată. Iar dacă ai comis o abatere disciplinară, sunt alte sancţiuni care pot remedia situaţia", a menţionat Luiza Gafton, preşedintele interimar al Judecătoriei Botanica.

Şi mai dur vor fi sanţionate actele de corupţie. Judecătorii riscă amenzi de până la 400 de mii de lei sau închisoare de până la şapte ani. Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie este convins că măsura îi va responsabiliza pe magistraţi.

"Le place sau nu judecătorilor că va fi adoptată o nouă lege care va înăspri dur pedepsele aplicate, dar asta este situaţia şi spre aceasta trebuie să mergem", a afirmat preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi.

În prezent, salariul preşedintelui Curţii Constituţionale, al Curţii Supreme de Justiţie şi Consiliului Superior al Magistraturii este de aproape 9 mii de lei, iar cel al unui judecător al instanţei de drept comun ajunge la 4.500 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu