Judecătorii din Moldova ar putea ieşi la pensie la vârsta de 63 de ani şi fără a primi indemnizaţie unică

Embed:

Judecătorii ar putea să se pensioneze la vârsta de 63 de ani şi fără să primească îndemnizația unică de 50 la sută din produsul salariului mediu lunar şi al anilor de activitate. Cabinetul de Miniştri a avizat pozitiv un proiect de lege în acest sens.
Acum, pentru a ieşi la pensie, judecătorii trebuie să aibă 50 de ani şi un stagiu de muncă de 20 de ani. Asta în timp ce în cazul altor profesii, vârsta de pensionare în rândul bărbaţilor este de 63 de ani, iar la femei, de 58 de ani.

Totodată, pensia medie lunară a judecătorilor depăşeşte 20 de mii de lei sau este de aproape 11 ori mai mare decât pensia medie în sistemul public de pensie. Astfel, scopul modificărilor este de a ajusta condiţiile de pensionare ale judecătorilor cu cele din cadrul sistemului public de pensii.

"Proiectul ţine cont de toate standardele internaţionale, le garantează capacităţile de a trăi decent urmare a ieşire la pensie, dar în acelaşi timp, noi nu prea identificăm acele elemente care justifică această disproporţie a vârstei de pensionare. Asta pentru că noi ştim că în statele Uniunii Europene, judecătorii ies la o cu totul altă vârstă la pensie decât în Republica Moldova. Nu cred că a fi judecător sunt chiar cele mai ofensive condiţii de muncă", a menționat Fadei Nagacevschi, ministrul Justiţiei.

În replică, membrii Consiliului Superior al Magistraturii spun că aceste modificări atentează la independenţa financiară a judecătorilor. Totodată, preşedintele interimar al CSM, Luiza Gafton, spune că Ministerul Justiţiei nu le-a trimis proiectul spre avizare, deşi ar fi trebuit.

"Problema dată nu este pentru prima dată pusă pe ordinea de zi, a mai fost şi în alte timpuri, şi în 2000, şi în 2011 şi recent, în 2017. Deci în 2016 a mai fost un astfel de proiect de lege de modificare a Articolului 32 din legea privind statutul judecătorului, un proiect de lege din 16 decembrie 2016. Şi Curtea Consituţională s-a expus pe marginea acestei legi şi a declarat neconsituţional", a declarat Luiza Gafton, preşedinte interimar al CSM.

Preşedintele Asociaţiei Judecătorilor, Vladislav Clima, consideră că după aceste modificări mai mulţi magistraţi vor demisiona.

"Acum, starea de spirit este una foarte gravă în sistemul judecătoresc. Noi vorbim de o perspectivă de eliberare masivă din sistemul judecătoresc a unor judecători şi nu mă refer la cei care sunt aproape de plafonul de vârstă de 65 de ani, dar vorbesc de judecătorii care au împlinit deja vârsta de 50 de ani şi au vechimea necesară şi doresc sau cel puţin manifestă intenţia de a abandona sistemul judecătoresc. Şi aici vorbim de acea memorie instituţională", a spus Vladislav Clima.

Despre anularea acestor facilităţi acordate judecătorilor s-a mai discutat de două ori, în 2011 şi 2016. Atunci, Curtea Constituţională a emis două hotărâri prin care a declarat aceste modificări drept neconstituţionale. Noul proiect de lege a fost propus de un grup de deputaţi şi urmează să fie supus dezbaterilor în Parlament. Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a spus că proiectul ţine cont de standardelor naţionale şi internaţionale.

loading...

Lasă un comentariu