Judecătorii de primă instanţă ar putea fi aleși direct de către cetățeni

Embed:

Judecătorii de primă instanţă ar putea fi aleși direct de către cetățeni, la fel cum sunt aleși deputații în circumscripții uninominale. Pentru acest lucru este nevoie de modificarea Constituţiei. De aceea, Partidul Democrat a pregătit un proiect de Hotarâre de Parlament pentru a pune în sarcina Comisiei Juridice a Legislativului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituţiei, care va fi supus dezbaterilor publice.

Potrivit analiștilor, inițiativa îi va responsabiliza pe judecători și va crește gradul de încredere în procesul de justiție.

CITEŞTE ŞI: Liderul PDM, Vlad Plahotniuc: Vrem ca cetăţenii Republicii Moldova să aleagă direct judecătorii

"În ultimii doi ani, în acest domeniu noi am făcut mai multe reforme, decât au făcut Guvernele în ani precedenţi, inclusiv noi am făcut reformele toate convenite cu partenerii noștri externi. Aceste reforme din domeniul justiţiei au avut menirea să întărească independența justiției, să facă ca judecătorii să lucreze pentru oameni, așa cum este în țări cu democrații avansate. Cu toate acestea, persistă încă percepția că acest domeniu nu este tocmai independent sau grupuri de interese ar interveni în actul justiției. De aceea, Partidul Democrat a pregătit un proiect de hotărâre a Parlamentului care însărcinează comisia juridică a Parlamentului ă elaboreze un proiect lege de modificare a Constituţiei, care ar permite ca judecătorii de azi înainte să fie aleşi de popor", a spus preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. 

Experții în drept consideră că, dacă judecătorii vor fi aleși direct de popor, aceștia vor fi mai responsabili pentru că vor răspunde direct în fața oamenilor.

"Modul de alegere ar trebui să întărească independența judecătorilor. Evaluările și responsabilitatea vor sta în sarcina cetățenilor. Rapoartele și răspunderea tot o vor da în fața cetățenilor și asta sigur că trebuie să aibă impact și asupra calității justiției", a spus Vitalie Catană, expert constituționalist.

Juriștii afirmă că această formă de democrație funcționează eficient în multe state europene și nu doar. Este vorba de Belgia, Elveția, Japonia sau SUA. Acest lucru permite magistraților să fie mai aproape de nevoile oamenilor.

"E eficient pentru că este un judecător pe un district aparte unde are întâlniri și cu cetățenii. La noi s-au baricadat judecătorii, acolo îi primesc cu diferite plângeri. Trebuie să aibă contact cu cetățenii, să nu influențeze cetățenii, dar să vadă cu care griji în realitate se confruntă cetățenii", a spus Pavel Midrigan, jurist.

Proiectul de lege elaborat urmează să fie dezbătut pe larg mai întâi cu societatea civilă și cu grupurile profesionale interesate, apoi să fie supus votului în legislativ.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu