Judecător sancţionat pentru că "a călcat legea în picioare"

Embed:

Fac abuz de lege după bunul lor plac! Este vorba despre magistraţii pentru care sancţionările au devenit o obişnuinţă. Judecătoarea Angela Catană, de la Judecătoria Centru, a fost sancţionată cu mustrare aspră, pentru a doua oară, de către Colegiul disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii. Magistrata spune că va contesta decizia.

Judecătoarea nu este prezentă în sală. Este în concediu medical şi cere amânarea şedinţei.

"Stimaţi colegi, vreau să atrag atenţia că la cererea doamnei Angela Catană a fost amânată procedura disciplinară", a spus preşedintele Colegiului disciplinar al CSM, Nicolae Roşca.

La Judecătoria Centru aflăm că, într-adevăr, în unele cazuri Angela Catană şi-a luat concediu medical exact cu o zi - două înainte de şedinţa Colegiului disciplinar unde urma să fie sancţionată.

"Doamna Catană, de la începutul anului până la momentul de faţă a fost oficial pe două buletine. Şi al treilea buletin, care la moment încă nu este oficial prezentat instanţei de judecată, deoarece dumneaei a adus la cunoştinţă că de luni se află pe buletin", a menţionat consilierul preşedintelui Judecătoriei Centru, Luminiţa Solonari.

De această dată, colegiul decide să examineze chestiunea chiar şi în lipsa judecătoarei.

"Eu sigur că o să o contest decizia. În primul rând eu sunt pe buletin, ei nu aveau dreptul să examineze", a spus Catană.

Nu e pentru prima dată când Angela Catană este sancţionată. În octombrie anul trecut, Colegiul disciplinar i-a mai aplicat o "mustrare aspră", pentru că în februarie 2011 a decis amnistierea ilegală a unei persoane.

"Dacă mai încalcă legea, probabil că următoarea sancţiune poate fi eliberarea din funcţie", a declarat preşedintele Colegiului disciplinar al CSM, a declarat Nicolae Roşca.

Deocamdată, nu există date câţi judecători au fost sancţionaţi disciplinar de la începutului anului.  În schimb, anul trecut Colegiului i-au fost remise 65 de proceduri disciplinare împotriva a 50 de judecători.

Cele mai multe au fost intentate împotriva magistraţilor de la Judecătoria Centru, urmaţi de către cei de la Curtea de Apel Chişinău şi Judecătoria Râşcani.

Magistratul cu cele mai multe proceduri disciplinare este Angela Catană, urmată de Marina Anton, Grigore Zubati şi Ion Ţurcan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu