Judecător reţinut pentru luare de mită. Riscă până la 15 ani de închisoare IMAGINI VIDEO

Embed:

(UPDATE 17.21) Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ: În repetate rânduri am menţionat despre faptul că trebuie să fie lichidată corupţia în sistemul judiciar. Iată acţiunile pe care le-a întreprins procuratura. E regretabil faptul că a fost prins un judecător care a comis această infracţiune, dar e salutabilă lupta cu corupţia în sistem. CSJ a contestat Legea privind retragerea imunităţii judecătorului, e un caz elocvent, care ne demonstrează că imunitatea judecătorului nu încurcă deloc la lupta cu corupţia. În celelalte cazuri, a fost vorba despre diferite încălcări pe care le-au comis judecătorii. Azi este vorba anume despre un caz concret de corupţie.

(UPDATE 17.19) Avocatul Teodor Cârnaţ: Mă bucur pentru Procuratura anticorpuţie şi pentru CNA, că au reuşit în cele din urmă să identifice u magistrat în acte de corupţie. Aş dori ca acest dosar să ajungă cât mai repede în instanţa de judecată şi să fie pronunţată o sentinţă. Mă bcur că nu au ezitat să încătuşeze judecătorul care a luat aceşti bani.

(UPDATE 17.17) Eduard Harunjen, şef interimar la Procuratura Anticorupţie: Cauza penală în cadrul căreia s-au desfăşurat operaţiunile a fost pornită în baza articolului corupere pasivă. A fost posibililă graţie acţiunilor întreprinse în comun cu ofiţerii CNA şi faptului că judecătorul a pretins şi primit personal mită. Banii au fost transmişi direct în cabinetul judecătorului.

(UPDATE 17.14) Purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi: A fost o operaţiune de succes a ofiţerilor CNA şi a procurorilor, e o premieră când ne reuşeşete să reţinem în flagrant un magistrat, au fost şi alte încercări, dar s-au soldat cu eşec. E o performanţă. Anterior, au fost încă şase cazuri de documentare a magistraţilor implicaţi în diferite acte de corupţie, dar de regulă, magistraţii apelează la diferiţi intermediari, transmit prin avocaţii clienţilor. De data aceasta, nu au fost luate măsuri de precauţie. La expirarea termenului de 72 de ore urmează să se pronunţe procurorii.

(17.08) Un magistrat de la Judecătoria raionului Teleneşti a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurori, fiind bănuit că ar fi extorcat 200 de dolari de la un cetăţean, pentru a-i scoate de pe rol dosarul în care ultimul figura în calitate de pârât.

Judecătorul a fost prins în flagrant, după ce a primit banii, pe care i-a pus în masa de birou. Ofiţerii CNA l-au reţinut pentru 72 de ore.

Pe acest caz a fost deschis un dosar penal. Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul riscă pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 7 la 15 ani, cu amendă în mărime de până la 60.000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.

De la începutul anului 2013, oamenii legii au pornit şase procese penale în privinţa  judecătorilor pentru implicare în acte de corupere.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu