Judecător lipsit de imunitate la demersul Procurorului General. Riscă până la şapte ani de puşcărie

Embed:

Un judecător de instrucţie din cadrul Judecătoriei Centru, Chişinău, este cercetat penal pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, soldată cu urmări grave. Procurorul General, Eduard Harunjen, a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca magistratul să fie tras la răspundere.

Potrivit procurorilor, pe 9 decembrie 2016, respectivul magistrat a respins, în mod ilegal, demersul procurorului de prelungire a arestului preventiv în privinţa unui individ învinuit de deposedarea, prin escrocherie, a unei femei de locuinţă.

De notat că, judecătorul a pronunţat această încheiere în condiţiile în care procurorul prezentase copia ordonanţei de pornire în privinţa învinuitului şi a complicilor acestuia a altor cauze penale pentru comiterea unor acţiuni similare.

Acest lucru, însă, a fost ignorat de către judecătorul de instrucţie, care şi-a atribuit rolul de instanţă de fond, dînd o apreciere probelor acuzării şi constatînd că în acţiunile învinuitului nu sunt prezente semnele componenţei de infracţiune, concluziile date băzîndu-le doar pe declaraţiile unui martor audiat neîntemeiat în şedinţa de judecată.

Peste câteva zile, Curtea de Apel Chişinău a admis recursul procurorului, a casat încheierea respectivului magistrat şi a dispus prelungirea arestului în privinţa învinuitului, doar că, între timp, acesta a reuşit să părăsească teritoriul Republicii Moldova, fiind dispuse investigaţii în vederea identificării locului aflării şi reţinerii lui.

Respectivul proces penal a fost declanşat de procurori ca urmare a actului de autosesizare vizând presupusele acţiuni ilicite, comise de către acest judecător, iar odată eliberat acordul CSM, Procurorul General urmează să pornească în privinţa magistratului vizat urmărirea penală.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu