JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, ACHITATĂ. Declarațiile vicepremierului Nastase au fost decisive

La o lună după ce puterea a fost preluată de Alianţa PSRM-PAS-PPDA, Domnica Manole, care a candidat la alegerile parlamentare pe lista blocului "ACUM", a fost achitată în dosarul penal în care era cercetată pentru că, în calitate de judecător, a luat o decizie în favoarea lui Năstase, prin interpretarea ilegală a Constituţiei.

Decizia magistraţilor vine după ce săptămâna trecută, procurorul pe caz, Eugeniu Rurac, a renunţat la învinuirea înaintată pe numele fostei judecătoare. Contactat telefonic de echipa noastră, Rurac a negat faptul că a luat decizia sub presiune politică, chiar dacă vicepremierul Năstase a declarat săptămâna trecută că verdictul corect al instanţei trebuie să fie achitarea.

Procurorul Eugeniu Rurac susţină că a scos-o de sub învinuire pe Domnica Manole după ce ar fi făcut cunoştinţă cu probe suplimentare prezentate de către avocatul inculpatei în ultimele două săptămâni. Rurac refuză să spună despre ce fel de probe este vorba, dar se ştie că ultimul martor al apărării audiat de instanţă a fost chiar liderul PPDA, Andrei Năstase, cel despre care acuzarea susţinea anterior că ar fi participat la scrierea motivată a hotărîrii pronunțate de Domnica Manole în 2016. Nu se ştie ce anume a declarat în şedinţă vicepremierul şi ministrul de Interne Năstase încât să-l determine pe procurorul Rurac să-şi schimbe poziţia la 180 de grade. Dar după audieri, politicianul a declarat că judecătorii trebuie să dispună achitarea Domnicăi Manole.

"Sunt încrezător că instanţa de judecătă vor da un verdict corect, drept, vor dispune achitarea doamnei Manole."

Chiar şi Domnica Manole spunea săptămâna trecută că implicarea vicepremierului Andrei Năstase, ca martor al apărării, a fost hotărâtoare.

"Audierea domnului Năstase, în opinia mea, a fost esenţială, chiar extrem de bine că dumnealui a fost audiat şi a pus punct la toate speculaţiile."

Domnica Manole a ajuns să fie cercetată penal în 2016, după ce, în calitate de judecător al Curţii de Apel Chişinău, a adoptat o hotărâre în care a obligat abuziv Comisia Electorală Centrală să iniţieze un referendum, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr. Atunci, un grup de iniţiativa, condus de Andrei Năstase a depus la CEC 400 de mii de semnături, pentru a organiza un referendum prin care să fie modificată Constituţia, iar şeful statului să fie ales de către popor. Comisia Electorală Centrală a respins iniţiativa, pe motiv că nu a fost respectată condiția legală potrivit căreia, era nevoie de colectarea a câte 20 de mii de semnături din jumătate de raioane. La cererea Platformei "Demnitate şi Adevăr" magistrata de atunci a Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole, a dispus anularea deciziei CEC. Ulterior, decizia Domnicăi Manole a fost casată de Curtea Supremă de Justiţie, fiind calificată drept ilegală. Într-un comunicat remis anterior de Procuratură, se menţionează că CSJ a constat că Manole a emis decizia cu abateri de la lege şi şi-a depăşit atribuţiile, asumându-şi competenţa Curţii Constituţionale în materia interpretării Constituţiei. Procurorii au mai anunţat anterior că expertiza informaţională a arătat că hotărârea semnată de Domnica Manole nu a fost scrisă la calculatorul acesteia de la Curtea de Apel şi nici la cel al asistentului judecătorului. Mai mult, expertiza stilistico-lingvistică a demonstrat că textul hotărârii pronunțate de magistrat are același autor ca și actele întocmite de reclamant, adică de către liderul Platformei "Demnitate şi Adevăr", Andrei Năstase. Domnica Manole neagă faptul că a comunicat cu Andrei Năstase în afara şedinţelor de judecată.

"Nicio altă comunicare nu a avut loc în afara procesului."

Nu a fost prima dată când Domnica Manole a fost acuzată că, în calitate de judecător, a fost părtinitoare şi a avut discuţii neregulamentare cu unele dintre părţile din dosarele pe care le-a examinat. În 2008, aceasta a fost surprinsă în flagrant, de către o echipă PRO TV, în timp ce oferea sfaturi lui Eduard Muşuc şi avocatului acestuia privind modul în care ar putea să obţină câştig în faţa lui Mihai Ghimpu într-un dosar pe care îl avea pe rol şi care viza şefia Consiliului Municipal.

"Dacă o respingi cu drept de atac, evident că o să o atace la Curtea Supremă şi atunci, la Curtea Supremă acolo sunt toţi în concediu."

Deşi risca atunci să fie eliberată din funcţia de judecător, actuala candidată a blocului PAS-PPDA la funcţia de deputat a fost salvată de CSM, controlat în 2008 de către guvernarea comunistă.

Întâmplător sau nu, după ce a fost demisă din funcţia de judecător, Domnica Manole a intrat în politică cu ajutorul lui Andrei Năstase, care a inclus-o în lista candidaţilor blocului "ACUM" la alegerile parlamentare din 24 februarie. Atunci, Manole a candidat în circumscripţia uninominală din raionul Cimişlia, dar nu a acumulat suficiente voturi pentru a ajunge în legislativ.

 

Lasă un comentariu