JOS EMBARGOUL! Rusia lasă undă verde importului unor fructe moldoveneşti

Embed:

De mâine, 7 august, autorităţile fitosanitare din Rusia au decis să continue experimentul de a permite importul fructelor din Moldova

Rosselhoznadzor acordă permisiune de acces pentru mere, pere, gutui, caise, piersici, vişine, cireşe, nectarine, prune şi porumbele. Autoritatea se bazează pe garanţiile de calitate acordate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. 

Iată şi lista companiilor pentru care embargoul rusesc a fost ridicat: Agro Sadîm, Başkalean Agro, Bizim Yeri, LPK Imeks, Celepen Agro, Kafadar, Tresor, SPK Kairîm, Eniyja, Cebotari, Agrosolidaks, Ghevlandri, Nezetlz Yuzyum, Speranţa, Kelehbar, Ghelen Agro şi Edinji Alians.

Produsele livrate trebuie să corespundă standardelor de carantină şi fitosanitare ale Federaţiei Ruse şi Uniunii Vamale, se spune într-un comunicat al Rosselhoznadzor.

"Atât producătorii, cât și noi, salutăm acest lucru, dar rămânem pe poziția ca să anulăm aceste restricții în așa fel ca toți producătorii sau exportatorii să aibă posibilitate să exporte pe piața Federației Ruse. Desigur, acei care se conformă acestor cerințe fitosanitare", a declarat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Ion Sula.

"Noi sigur că suntem în aşteptare ca practicile cu listele în raporturile cu Federaţia Rusă să dispară cât mai repede în beneficiul ambelor ţări. Aici trebuie să fie o situaţie de câştig pentru ambele părţi", a spus directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe, Iurie Fală.

PUBLIKA.MD reaminteşte că, după ce a impus restricţii asupra produselor agroalimentare moldoveneşti vara trecută, Rusia a permis la 12 iunie exportul pentru câteva companii din autonomia găgăuză şi regiunea transnistreană.

În ultimii ani, Federaţia Rusă a instituit mai multe interdicţii pentru produsele moldoveneşti. Cel mai recent embargou a fost anunţat în data de 22 octombrie 2014 şi viza carnea importată din Moldova.

Primul embargou asupra produselor agricole moldoveneşti a fost instituit de Rusia în primăvara anului 2005. Decizia Moscovei a provocat pierderi de până la 12 milioane de dolari.

Un an mai târziu, a fost interzis importul produselor vinicole moldoveneşti pe piaţa rusească. Reprezentanţii Rosspotrebnadzor au declarat atunci că au depistat în vinurile şi divinurile noastre o cantitate mare de metale grele şi pesticide.

Exportul în Rusia a fost reluat în data de 1 noiembrie 2007, iar pierderile au fost estimate la aproximativ 180 de milioane de dolari.

În vara anului 2010, zeci de camioane încărcate cu vin moldovenesc au fost blocate lângă Moscova. Ca şi în 2006, experţii ruşi au declarat că produsele vinicole ar conţine substanţe nocive. Aproximativ 15 companii din Moldova au avut de suferit.

Trei ani mai târziu, Rosspotrebnadzor a rebutat mai multe loturi de băuturi alcoolice, iar în data de 10 septembrie 2013 a fost instituit un nou embargou pentru vinurile moldoveneşti. În urma acestei decizii, producătorii din ţara noastră au suportat pierderi de 20 de milioane de dolari.

Tot în 2013, tone de struguri, mere şi prune au fost întoarse de la frontieră pe motiv că ar conţine insecte dăunătoare sau pesticide şi nitraţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu