Jonathan Eyal: Situația din Europa de Est este importantă pentru păstrarea securității din întreaga Europă

Experții consideră necesară consolidarea capacității de apărare și fortificare a dimensiunii de securitate în regiune. Despre aceasta au discutat experți și oficiali din UE și SUA la Conferința interparlamentare "Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate", desfășurată astăzi, la Chișinău.
 
Jonathan Eyal, director adjunct al Institutului Regal Unit de Cercetare în domeniul apărării și securității (RUSI),  a declarat că nimeni nu are nimic împotriva Rusiei, ci doar împotriva divizării sferei de influență în regiune de către aceasta. ”Ceea ce se întâmplă în Europa de Est este important  pentru păstrarea securității din întreaga Europă.  Evenimentul de azi este un început a unui proces de consolidare a securității europene”, a concluzionat expertul.
 
Despre riscurile legate de arsenalul rusesc din regiune a vorbit Ambasadorul Alexander Vershbow. El a optat pentru continuarea reformelor de apărare în zona Mării Negre și consolidarea capacităților de apărare cele trei țării.
 
Ex-ministra Apărării Georgiei, Tinatin Khidasheli, consideră că progresele în depășirea provocărilor de securitate existente în Georgia, Moldova și Ucraina nu pot avea loc fără o voință politică puternică a autorităților.
 
De altă parte, deputata ucraineană, Iryna Friz, a opinat că numai dacă Rusia își va retrage trupele militare din cele trei țări, vor putea fi regelementate conflictele din regiune. Potrvit ei, ”trebuie să fim uniți și să acționăm împreună pentru securitatea regională”.
 
Eugen Carpov, fost negociator pentru reglementarea diferendului transnistrean, deputat, a declarant că ” Destabilizare în regiune, intervenții militare, propagandă agresivă, embargourile financiare sunt noua doctrina rusă în relația cu Republica Moldova”. Potrviti lui, regiunea din stânga Nistrului ar primi constant  sprijin financiar si politic din afară.
 
Circa 150 de oficiali și experți la nivel înalt, prezenți la prima Conferință interparlamentară de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” au participat la dezbateri legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și discuții despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune.
 
 
 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu