Joe Biden: Articolul 5 din Tratatul NATO, o obligație sfântă

Vicepreședintele în exercițiu al SUA, Joe Biden, a declarat miercuri că angajamentul indestructibil al țării sale față de toți aliații din NATO 'este o obligație sfântă' și nu trebuie pusă niciodată sub semnul întrebării, transmite Agerpres.

Pilonul cooperării transatlantice ''este angajamentul indestructibil al SUA cu toți aliații noștri din NATO. Este o obligație sfântă pe care am adoptat-o și orice atac împotriva unuia dintre aliații noștri este un atac împotriva tuturor'', a declarat Biden, în ultimul său discurs în calitate de vicepreședinte al SUA.

NATO ''nu poate fi pusă niciodată sub semnul întrebării'', a insistat Joe Biden, într-un moment în care președintele ales al SUA, Donald Trump, consideră Alianța Nord-Atlantică desuetă și când Rusia folosește 'toate mijloacele' pentru a distruge ordinea liberală internațională și pentru a diviza Europa.

Fără a-l menționa explicit pe Trump, Biden a avertizat cu privire la ''disponibilitatea periculoasă de a reveni la obtuzitate' în politică și a spus că, de-a lungul istoriei, ''autocrați și demagogi periculoși' au încercat să obțină capital politic de pe urma temerilor oamenilor.

''Apărarea ordinii liberale internaționale implică faptul că trebuie să rezistăm forțelor dezintegrării europene și să insistăm în continuare asupra unei Europe întregi, libere și pașnice'', a spus Joe Biden. ''Aceasta înseamnă să luptăm pentru Uniunea Europeană, una dintre cele mai vibrante și mai semnificative instituții de pe glob'', a conchis el.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu