Jocurile Olimpice din 1896. Google marchează 120 de ani de la prima ediție a JO de vară moderne

Jocurile Olimpice din 1896. Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfășurat la Atena, Grecia în perioada 6 aprilie - 15 aprilie 1896. Aceste jocuri au fost primele Jocuri Olimpice care s-au desfășurat de când împăratul roman Teodosiu I a interzis Jocurile Olimpice în 393.


Jocurile Olimpice din 1896. Femeile nu au fost admise la întrecerile ediţiei inaugurale, conform cosr.ro.

Primul campion olimpic al Jocurilor Olimpice moderne a fost atletul american James Brendan Bennet Connolly, care a triumfat în proba de triplu salt.

Jocurile Olimpice din 1896. Grecul Spiridon Louis a câştigat proba de maraton, pe distanţa de 40 km, care avut loc între localităţile Maraton şi Atena, pe aproximativ acelasi traseu pe care, potrivit legendei, în urmă cu 2 386 de ani (490 i.Hr.), mesagerul grec Philippides l-a străbătut pentru a vesti victoria atenienilor asupra perşilor (traseul legendar era de aproximativ 34,5 km), după care a murit pe loc.


Evenimente marcante

  • Primul titlu olimpic a fost câștigat la triplusalt de americanul James Connolly.
  • Proba de 100 de metri fiind primul eveniment sportiv desfășurat la Olimpiadă, primul câștigător olimpic poate fi considerat americanul Francis Lane care a terminat cursa în 12,2 secunde.
  • În fața publicului său, grecul Spiridon Louis a câștigat proba de maraton. Aceasta a fost singura cursă la care a participat dar victoria l-a făcut erou național al Greciei.
  • Învingător la gimnastică, germanul Carl Schumann a reușit performanța să termine învingător și la lupte, potrivit Wikipedia.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu