Jihadiştii ar putea comite un masacru de proporţii chiar sub nasul Turciei. Islamiştii se află la un kilometru de frontieră

Embed:

Jihadiştii ar putea comite un masacru de proporţii chiar sub nasul Turciei. Potrivit ONU, mii de oameni ar putea fi ucişi dacă teroriştii din Statul Islamic vor prelua controlul asupra oraşului Kobane din Siria. Islamiştii se află acum la doar un kilometru de frontiera turcă. 

Jihadiştii controlează deja 40 la sută din oraşul Kobane. Ei au ocupat mai multe clădiri-cheie, inclusiv sediul cartierului general al luptărorilor curzi. Dacă localitatea va cădea în mâinile grupării statul islamic, experţii internaţionali avertizează asupra unei catastrofe. Potrivit emisarului internaţional pentru Siria, jihadiştii ar putea comite un masacru precum cel de la Srebreniţa, din fosta Iugoslavie.

"Ştim şi am văzut de ce este capabil Statul Islamic atunci când preia controlul asupra unui oraş. Ştim ce pot face ei cu victimele, cu femeile, copiii, minorităţile, ostaticii", a declarat emisarul internaţional al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura.

În contextul deteriorării situaţii, tot mai des se vorbeşte despre o posibilă intervenţiei la sol. Turcia ezită, însă, să trimită trupe şi face apel la o strategie comună.

"Am văzut că raidurile aeriene nu sunt suficiente pentru a scăpa de terorişti, nu sunt suficiente pentru a opri înaintarea lor. Trebuie să acţionăm cu o strategie comună", a zis ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.

Parlamentul turc a permis guvernului să recurgă la forță în Irak și Siria împotriva jihadiștilor, însă până acum armata nu a intervenit. Avioanele coaliției internaționale au bombardat pozițiile grupării Statul Islamic, dar raidurile nu au avut rezultat scondat. Jihadiştii s-au adaptat situaţiei. Ei se deplasează doar în grupuri mici și transportă munițiile cu motociclete sau alte vehicule mici, care nu pot fi bombardate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu