Jens Stoltenberg efectuează astăzi o vizită la Bucureşti. Care sunt principalele obiective

Embed:

Sprijinul acordat Moldovei, Georgiei și Ucrainei înseamnă apărarea întregii Europe și a NATO. Declarația a fost făcută de către Paolo Alli, președintele Adunării Parlamentare a NATO, în deschiderea sesiunii anuale a organizației, care are loc astăzi la București.

Oficialul a menționat că Rusia susține separatiștii din regiunea transnistreană și împiedică soluționarea conflictului din stânga Nistrului. Tema Rusiei a fost atinsă și de secretarul general al Organizației, Jens Stoltenberg.

”Suntem preocupaţi de concentrarea forţelor militare ruse în apropierea frontierelor NATO. Continuăm să cerem Rusiei să respecte angajamentele internaţionale. NATO nu vrea un nou Război Rece. Acţiunile noastre au rolul de a evita conflictele, nu de a le provoca”, a spus secretarul general al NATO, Stoltenberg Jens.

Şeful NATO a menționat că Alianța și-a consolidat prezența militară pe tot flancul de Est și că forțele sale militare sunt pe deplin operaționale. Stoltenberg a ținut să atenționeze că un posibil atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice le-a mai amintit instituţiilor europene că blocul comunitar nu își poate dezvolta un sistem de apărare în afara statelor membre. De aceeași părere este și președintele României, Klaus Iohannis, care a cerut ca prezența militară a NATO să fie sporită în zona Mării Negre.

”Trebuie să lucrăm în continuare la consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei, la sporirea eficacităţii şi coerenţei acesteia. Prezenţa înaintată de pe Flancul Estic trebuie întărită, mai ales în Sud, la Marea Neagră”,a spus președintele României, Klaus Iohannis.

Cei doi lideri urmează să meargă la Brigada Multinațională NATO din Craiova. În programul vizitei secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice figurează şi o întrevedere cu prim-ministrul Mihai Tudose. Întâlnirea va fi urmată o conferinţă de presă comună.

Adunarea Parlamentară a NATO reuneşte 266 de reprezentanţi ai parlamentelor celor 29 de ţări membre. Pe teritoriul României, Alianţa Nord-Atlantică are două baze militare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu