Jean-Yves Le Drian consideră că Iranul reacţionează greşit

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a calificat drept o "reacţie greşită" ameninţarea Iranului de a nu mai respecta două angajamente ale acordului nuclear din 2015 şi a chemat Teheranul să dea dovadă de "maturitate politică", scrie agerpres.ro.

"Iranul are o reacţie proastă la reacţia americană greşită de retragere din acordul de la Viena şi de suplimentare a sancţiunilor", a declarat ministrul francez de externe într-un interviu apărut sâmbătă seara în ediţia online a cotidianului Parisien.

Pe 8 mai, Iranul anunţat că acordă două luni europenilor pentru a scoate sectoarele petrolier şi bancar iraniene din izolarea determinată de sancţiunile americane. În caz contrar, Republica islamică ar urma să renunţe la angajamente asumate prin acordul internaţional din 2015, ce îi limitează drastic programul nuclear.

Iranul a anunţat astfel că va înceta să limiteze rezervele sale de apă grea şi de uraniu îmbunătăţit, revenind asupra restricţiilor asupra cărora a fost de acord prin semnarea pactului nuclear. Statele europene şi-au exprimat "preocuparea profundă" după anunţarea acestor intenţii.

"Este păcat că SUA nu îşi respectă angajamentele. Iranul trebuie să dea dovadă de maturitate politică pentru a le respecta pe ale sale", a subliniat Le Drian.

Ministrul francez de externe a avertizat asupra oricărei escaladări a violenţei, evidenţiind în trecere responsabilitatea părţii americane, şi în acest sens a insistat asupra necesităţii dialogului cu Iranul. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu