Jean-Claude Juncker: Trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini

Embed:

Lumea de azi are nevoie de o Europă unită şi puternică. Avem nevoie de pace, de acorduri comerciale şi de stabilitate monetară, este mesajul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în ultimul discurs despre Starea Uniunii, cu opt luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

În aplauzele eurodeputaţilor, Juncker a subliniat că a venit timpul ca Europa să îşi ia destinul în propriile mâini şi să dezvolte capacitatea de a juca un rol la nivel global, să devină un actor suveran în relaţiile internaţionale. Pentru asta, a spus preşedintele Comisiei, Uniunea trebuie să-şi protejeze interesele.

"E absurd ca firmele europene să cumpere avioane europene plătind în dolari şi nu în euro. De aceea, până la sfârşitul anului, Comisia va prezenta iniţiative menite să întărească rolul global al euro. Moneda unică europeană trebuie să devină imaginea şi instrumentul noii Europe suverane. Pentru asta, trebuie să ne facem ordine în propria casă prin întărirea Uniunii Economice şi Monetare", a spus preşedintele Comisiei Europene, Jean-Cloude Juncker.

Juncker a atras atenţia şi asupra ţărilor din Balcanii de vest şi a nevoii de unitate în cadrul Uniunii în acest caz. Dacă statele UE nu se vor ocupa, atunci situaţia din imediata vecinătate a Uniunii va fi trasată de alţii. Europa e prea mică pentru a fi divizată de interesele altora, a spus preşedintele Comisiei, care a făcut apel la depăşirea divergențelor între ţările din sudul şi nordul blocului comunitar sau a celor din vest faţă de cele din est.

În privinţa Brexitului, Juncker a vorbit despre faptul că, deşi Marea Britanie nu va mai fi membră a UE, va rămâne un partener foarte apropiat în relaţiile politice, economice şi de securitate.

Preşedintele Comisiei s-a referit în discursul lui şi la recentul sondaj realizat în rândul cetăţenilor din statele membre privind trecerea sau renunţarea la ora de iarnă. Recomandarea Comisiei este de renunţare la schimbarea orei. Decizia finală aparţine însă statelor membre UE.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu