Japonia şi Germania, principalele surse de finanţare a cărbunelui din G7

Japonia a fost principala sursă de finanţare a proiectelor din domeniul cărbunelui din grupul statelor puternic industrializate (G7) în ultimii nouă ani, fiind responsabilă pentru mai mult de jumătate din sprjinul total oferit de guverne sau organisme cvasi-guvernamentale. Sunt datele unui studiu publicat marţi de mai multe organizaţii ecologiste care militează pentru interzicerea finanţării termocentralelor pe bază de cărbune, transmite Bloomberg, scrie economica.net.

Potrivit ONG-urilor Natural Resources Defense Council, World Wide Fund for Nature şi Oil Change International, în perioada 2006-2015, Japonia a furnizat credite, garanţii şi asistenţă tehnică în valoare de 22 de miliarde de dolari, sau 52% din totalul de 42 miliarde de dolari furnizat de statele G7 pentru proiectele internaţionale în domeniul cărbunelui. Japonia este urmată de Germania, care a oferit un sprijin financiar în valoare de nouă miliarde de dolari.

Studiul, publicat în avanpremiera summitului şefilor de stat şi de guvern care va avea loc în perioada 26-27 mai în Japonia, mai arată că statele G7 au oferit numai în 2015 o finanţare de 2,5 miliarde de dolari pentru proiecte din domeniul cărbunelui.

Acest studiu vine după ce ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) au convenit în luna noiembrie să reducă finanţarea pentru termocentralele pe bază de cărbune precum şi după acordul istoric semnat la Paris în luna decembrie a anului trecut cu privire la combaterea încălzirii climatice.

Alături Japonia şi Germania, din grupul ţărilor puternic industrializate mai fac parte SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa şi Italia.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu