Japonia îşi relaxează politica de imigrare pentru muncitorii străini

Guvernul japonez a aprobat astăzi un proiect de lege care să faciliteze angajarea de muncitori străini în domeniile care se confruntă cu un deficit de forţă de muncă.

Imigrarea nu a fost niciodată încurajată în Japonia. Decizia cabinetului condus de premierul Shinzo Abe constituie o schimbare majoră şi totodată controversată, remarcă Reuters. 

Proiectul de lege propune două categorii noi de vize pentru străini, în domeniile care au cea mai mare nevoie de angajaţi. Acestea nu sunt specificate şi ar putea fi vorba de câteva zeci, începând de la agricultură şi construcţii şi până la industria hotelieră şi îngrijirile pentru copii sau bătrâni.

Vizele din prima categorie se vor acorda personalului cu un anumit nivel de calificare şi vorbitor de japoneză. Titularii vor putea rămâne în Japonia maximum cinci ani, fără a-şi aduce cu ei membri de familie. A doua categorie de vize este rezervată celor cu nivel mai ridicat de specializare, care îşi vor putea aduce familiile şi care pot primi drept de reşedinţă permanentă, anunţă moldpres.

Japonia s-a deschis treptat faţă de angajaţii străini, mai ales pentru profesionişti şi specialişti cu înaltă calificare. Pentru muncitori, se practică mai ales sistemul de "formare tehnică" şi angajarea cu program redus a studenţilor străini.

Premierul Abe susţine că modificările legislative nu constituie o nouă politică de imigrare. Potrivit Reuters, unii experţi în domeniu sunt de altă părere, iar un mic partid naţionalist a protestat deja împotriva schimbărilor, de teamă că străinii vor provoca o creştere a numărului de infracţiuni şi vor solicita suplimentar sistemul de asistenţă socială.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu