Japonia: Grâu și rapiță contaminate cu cesiu

Embed:

Autorităţile din prefectura Fukushima din Japonia au declarat că în grâul şi rapiţa cultivată în regiune a fost descoperită o concentraţie mărită de cesiu. Potrivit vesti.ru, culturile contaminate nu au ajuns la consumatori.

Grâul contaminat creştea la o fermă din oraşul nipon Hironi, iar concentraţia de cesiu era de 630 de bechereli pentru un kilogram, depăşind norma admisă de 500 de bechereli per kilogram. Totodată, testele de laborator au arătat că şi rapiţa cultivată în fermele din oraşul Tamura avea o concentraţie de cesiu care depăşea norma admisă. Autorităţile au interzis fermierilor să-şi vândă producţia. Anterior, cesiu a fost descoperit şi în carnea de bovină, care provenea de la fermele situate lângă centrala nucleară Fukushima, grav avariată în urma cutremurului din martie curent.

În acelaşi timp, seful Agentiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Yukiya Amano a declarat că producţia electricităţii de origine nucleară va continua să se dezvolte în întreaga lume, în ciuda accidentului de la centrala Fukushima.

Directorul general al Agenţiei a făcut aceste declaraţii la finalul unei întâlniri cu premierul japonez Naoto Kan, care a pledat anterior pentru lichidarea progresivă a centralelor nucleare din Japonia.

Pe aceeaşi temă