Japonia denunţă prezenţa unei nave chineze şi a unui submarin lângă insulele disputate din Marea Chinei de Est

Japonia a protestat joi faţă de prezenţa unei nave militare chineze şi a unui submarin neidentificat în apropierea insulelor disputate din Marea Chinei de Est, cerând Beijingului să evite acţiunile care ar putea afecta îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, relatează Reuters, scrie agerpres.ro.

Submarinul şi fregata chineză s-au apropiat de ceea ce Japonia consideră a fi apele sale teritoriale în jurul insulelor Senkaku administrate de Tokyo, dar care sunt revendicate de asemenea de China şi Taiwan, unde sunt cunoscute sub numele de Diaoyu şi respectiv Tiaoyutai.

Adjunctul ministrului de externe japonez, Shinsuke Sugiyama i-a transmis nemulţumirea ţării sale ambasadorului Chinei în Japonia, Cheng Yonghua, la Ministerul de Externe din Tokyo. Cheng Yonghua i-a spus însă oficialului nipon că insulele Senkaku administrate de Japonia aparţin Chinei şi a refuzat să accepte protestul formulat de Tokyo, a informat postul public de radio NHK, citând un oficial din Ministerul de Externe japonez.

Tokyo a cumpărat trei dintre aceste insuliţe de la un proprietar privat în septembrie 2011, provocând proteste împotriva Japoniei în zeci de oraşe chineze şi boicotarea produselor japoneze.

Noul incident apare pe fondul unor semne de îmbunătăţire a relaţiilor între cele două ţări. La sfârşitul lunii decembrie, Toshihiro Nikai, secretarul general al Partidului Liberal Democrat la guvernare, a avut discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping pe care l-a invitat să viziteze Tokyo anul acesta.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu