Japonia comemorează 73 de ani de la primul bombardament atomic din istorie, produs la Hiroshima

Embed:

Japonia comemorează astăzi 73 de ani de la primul bombardament atomic din istorie, produs la Hiroshima, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Tragedia s-a soldat cu moartea a 140 de mii de oameni. La Memorialul Păcii din acest oraș a avut loc o ceremonie care a început cu un moment de reculegere ţinut la ora locală 08:15, când avionul american Enola Gay a aruncat bomba atomică asupra oraşului. Trei zile mai târziu, un atac similar a distrus Nagasaki.

În cadrul evenimentului, autorităţile nipone au atras atenţia asupra noilor tensiuni nucleare globale şi a riscului repetării tragediei din 1945.

"Vom continua să depunem eforturi pentru o lume non-nucleară", a zis Shinzo Abe, premierul Japoniei.

"Unele ţări îşi exprimă deschis naţionalismul egoist şi anunţă cu mândrie despre modernizarea arsenalului nuclear. În acest mod se reaprind tensiunile care amintesc de cele din timpul Războiului Rece", a spus Kazumi Matsui, primarul oraşului Hiroshima.

La ceremonia de comemorare a victimelor atacului nuclear au participat reprezentanţi diplomatici din 85 de ţări. Un eveniment similar se va organiza joi, la Nagasaki, unde este aşteptat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Cele două atacuri din august 1945 au făcut Japonia să capituleze. Al Doilea Război Mondial s-a terminat oficial în 2 septembrie, acelaşi an.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu