Japonia a lansat un nou satelit care va monitoriza gazele cu efect de seră din atmosfera Terrei

Japonia a lansat luni un nou satelit într-o misiune de colectare a informaţiilor despre gazele cu efect de seră din atmosfera Terrei, a căror concentraţie ridicată este considerată principalul factor ce se face vinovat de încălzirea climei, scrie agerpres.ro.

O rachetă japoneză din gama H-2A, construită de grupul industrial Mitsubishi Heavy Industries (MHI), a fost lansată la ora locală 13:08 (04:08 GMT) de la centrul spaţial Tanegashima din sudul Japoniei.

"Lansarea s-a derulat aşa cum era prevăzut", a anunţat agenţia spaţială niponă (JAXA), după plasarea pe orbită a satelitului.

Acel dispozitiv, denumit Ibuki 2 (sau GOSAT-2 / Greenhouse Gases Observing Satellite), orbita Pământul la o altitudine de 613 kilometri. El este echipat cu instrumente ce îi permit să observe prezenţa gazelor cu efect de seră (metan, dioxid de carbon şi monoxid de carbon) şi impactul acestora asupra planetei noastre. El va prelua ştafeta de la primul satelit Ibuki, care a fost lansat în spaţiu în ianuarie 2009.

Ibuki 2 dispune de senzori mai performanţi pentru a măsura dioxidul de carbon (CO2) şi metanul din atmosferă, dar şi instrumente care vor cuantifica în premieră particulele fine PM 2,5.

Noul satelit va analiza zeci de mii de puncte din jurul globului terestru, ce alcătuiesc o reţea cu un grad de fineţe superior în comparaţie cu ceea ce ar fi posibil de realizat cu ajutorul unui avion sau de la sol, au precizat specialiştii de la JAXA.

Aceeaşi rachetă a transportat şi satelitul KhalifaSat, primul fabricat integral de Emiratele Arabe Unite, potrivit Centrului spaţial Mohammed bin Rashid.

Misiunea de vineri este cea de-a 40-a realizată cu ajutorul unui lansator japonez din gama H-2A.

De asemenea, a fost cea de-a 34-a lansare consecutivă reuşită după februarie 2005, când zborurile spaţiale au fost reluate după o întrerupere de peste un an, în urma unui eşec răsunător al misiunii H-2 Nr. 6 în noiembrie 2003.

Iniţial dezvoltat şi administrat de JAXA, lansatorul H-2A are la activ în principal misiuni realizate în numele statului japonez sau al unor instituţii publice nipone.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu