Japonezii marchează astăzi 73 de ani de la atacul cu bombă atomică de la Nagasaki

Embed:

Japonezii marchează astăzi 73 de ani de la atacul cu bombă atomică de la Nagasaki, cel mare din istoria omenirii. Oraşul au fost practic şters de pe faţa pământului, iar în doar câteva secunde peste 70 de mii de oameni au murit. Astăzi, în memoria victimelor a fost ţinut un moment de reculegere.

La ceremonie au fost prezenţi mai mulţi oficiali japonezi, dar şi străini, printre care secretarul general al ONU, Antonio Guterres. El a vorbit în faţa mulţimii despre importanţa lichidării armele nucleare.

"În ultimii ani, procesele de dezarmare practic au fost sistate. Anul trecut, multe state s-au arătat deranjate de adoptarea tratatului privind interzicerea armelor nucleare. Mai mult, există riscul să apară şi alte arme mortale", a spus Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Despre importanţa interzicerii armelor atomice la nivel mondial a vorbit şi primarul din Nagasaki.

"Vreau să-i rog pe toţi să ceară guvernelor şi parlamentelor din ţara lor să ratifice tratatul de interzicere a armelor nucleare. Vrem ca acest document să intre în vigoare cât mai curând posibil", a declarat Tomihisa Taue, primarul din Nagasaki.

În 1945, pentru a înfrânge Japonia în cel de-Al Doilea Război Mondial, americanii au lansat două bombe nucleare. Prima a lovit oraşul Hiroshima în data de 6 august. Atacul din Nagasaki s-a produs trei zile mai târziu.

În total, cele două bombardamente atomice au luat viaţa a aproximativ 210 mii de oameni. Cele două atacuri au făcut Japonia să capituleze. Al Doilea Război Mondial s-a terminat oficial în 2 septembrie 1945.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu